Geçtiğimiz Ağustos ayında Yüksek Askeri Şura kararıyla 600’e yakın albay emekliye sevk edilmiştir. Daha önceki yıllara oranla bu yıl emekli edilen albayların sayısında 5 kat artış görülmüştür. Bu toplantı son yıllarda en çok albayın emekliye sevk edildiği YAŞ toplantısı olmuştur. Kara kuvvetlerinden 600’e yakın albayın emekliye sevk edilmesi neticesinde TSK’da kurmay subay sayısında ve terörle mücadele tecrübesi olan albaylarda büyük ölçüde azalma meydana gelmiştir.

Bu bağlamda;

  1. Kurmay sayının azalmasına rağmen kurmay albayların re‘sen emekliye sevk edilmelerinin nedenini açıklar mısınız? Önemli makam ve mevkilerde bulunan ve daha 6 yıllık albaylık hizmet süresini bile tamamlamamış iken emekli edilen albaylar dikkat çekmektedir. Ülkemizin terör ve konvansiyonel harp tehdit algısı azalmış mıdır?
  2. Albay sayısının azaltılmasıyla ilgili Kara Kuvvet Karargâhı bir çalışma yapmış mıdır? Bu kadar çok albayın emekli olmasını öngören bir tedbir alınmış mıdır?
  3. Emekli edilen albayların sayısında daha önceki yıllara göre bu yıl 5 kat artış olmasının nedeni nedir? Emeklilik sürecinin kademeli yapılması daha doğru olmaz mıydı? Emekli edilen bu albaylar hangi kritere göre belirlenmiştir. Yüksek Askeri Şura Değerlendirme kriterleri niçin TSK değerlendirme kriterleri ile örtüşmemektedir?
  4. Yüksek Askeri Şura’nın Değerlendirme Kurulu var mıdır? Varsa kimlerden oluşmaktadır? YAŞ’ın değerlendirme kriterleri var mıdır? Varsa bu kriterler nelerdir? Değerlendirme kriterleri yoksa albayların emekli edilmesi TSK ile istişare edilmiş midir?
  5. Kara Kuvvetlerinde Albay kadrosunun yüzde kaçı boştur? 2018, 2019 ve 2020 yıllarında TSK da görev yapan albay miktarlarını kuvvetlerine göre açıklar mısınız?