CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, haftalık CHP Grup Toplantısı'nda konuştu. CHP lideri Kılıçdaroğlu, "iktidarın en temel sorunu ne" diye sorarken, "Vatandaşlar iktidara güvenmiyorlar. Bir şey yapacaklarsa önce vatandaşı dinlemeleri lazım. Dinleyebilirler mi, buna tahammül edemezler." dedi. 

Partisinin grup toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Asgari ücret 385 dolardan 291 dolara düştü. 94 dolar asgari ücretlinin kaybı var. Asgari Ücret Tespit Komisyonu rakamı yükseltsin dedik, yapılmadı. Saray vatandaşa tasarruf yapın diyor. Bu millet ampulü söndürerek tasarruf yapacak." ifadelerini kullandı.

"Vatandaş kendisini çok yalnız hissediyor. Çözüm bekliyor" diyen Kılıçdaroğlu, "Emek harcayan, çalışan bütün arkadaşlarıma teşekkür ederim. Erzincan'a 21 milletvekili 44 arkadaşımız gitti. Odalara gittiler, vatandaşı dinlediler. Arkadaşlarımızın Türkiye genelinde düzenledikleri raporlar bir akademik çalışmaya değer bir çalışmadır. Bu raporların mutlaka değerlendirilmesi lazım. Arzu ederlerse CHP milletvekillerin her bir il için düzenlediği raporları kendilerine ulaştırabiliriz." dedi. 

Kanal İstanbul ihalesiyle ilgili söylemini yineleyen Kılıçdaroğlu, "İster içeriden, ister dışarıdan biri bu coğrafyaya ihanet etmek üzere bir ihaleyi alırsa o ihaleye giren ağır bedeller ödeyecektir." dedi.

Devlet yönetenlerim samimi olması lazım. Kuraklık var mı, var" diye konuşan Kılıçdaroğlu, "Çiftçiye gelince para yok. Neden yok? Sanıyorlar ki CHP unutacak. Çiftçi kardeşlerime sesleniyorum; büyük sıkıntınız var biliyorum. Sorunlarınızı çözeceğiz. Bunlar daha henüz 100 lirayı, 30 lirayı ödeyemezken biz ilk bir hafta içerisinde senin bankalardan, tarım kredi kooperatiflerinden aldığın kredinin faizlerini sileceğiz. Milli gelirin yüzde 1'ini çiftçiye vereceğiz. Çiftçinin traktörü ve hayvanı haczedilmeyecek. Her köye ya ziraat mühendisi ya ziraat teknisyeni ve veteriner atayacağız" diye konuştu. CHP lideri, "Balıkçıların sorunlarıyla da ilgilendik. Hopa'dan Samandağ'a kadar 21 ili gezdi. Onların da sorunlarıyla ilgileneceğiz" dedi.

ÖNCE VATANDAŞI DİNLEYİN

"Var olan iktidarın en temel sorunu ne?" diyen soran Kılıçdaroğlu halkın iktidara güvenmediğini söyledi. Kılıçdaroğlu, "Erdoğan'a göre 83 milyon kendisini kucaklıyor. Bankalardaki mevduatın yüzde 58'i döviz. Güvenmiyorlar. Bir şey yapacaklarsa önce vatandaşı dinlemeleri lazım. Dinleyebilirler mi, buna tahammül edemezler. İcra dairelerindeki dosya sayısı 23 milyonu aştı. Türkiye daha önce böyle bir tabloyla karşılaşmamıştı. Zam yağmuru yaşanıyor. Son 6 ayda gübre fiyatlarına 31 kez zam yapıldı. KOBİ'lerin kullandığı doğalgaza yüzde 115, kömüre yüzde 72 zam geldi. 10 milyon civarında asgari ücretli var. Bu asgari ücretlilerin tamamı açlık sınırının altında maaş alıyor. Asgari ücretlinin 94 dolar kaybı var. 'Asgari ücret tespit komisyonunu toplayın' dedik. Bu yapılmadı. Saray şöyle bakıyor; eğer vatandaş ekmek bulamadıysa pasta yiyebilir. Saray 'Porsiyonları küçültün' diyor. Birisi daha 'Peygamber efendimiz mideyi biraz boş bırakın derdi' diyor. Yandaş gazeteler, 'Alışverişe tok karınla çıkın, küçük market arabaları kullanın' diyor. En son bakan, 'Evi daha az ısıtın, tasarruf edin' diyor. Bu millet tasarruf yapacak ama ampulü söndürerek tasarruf yapacak" diye konuştu.

KANAL İSTANBUL PROJESİ VE BÜYÜKELÇİLERE MEKTUP

İstanbul'da düzenlenen çevre etkinliğinde Kanal İstanbul'a ilişkin sözlerini tekrarlayan CHP lideri, "O ihaleye girenler ağır bedeller ödeyecektir. Ülkemizi seviyoruz. İstanbul'un talan edilmesini istemiyoruz. Yabancıların da ortak olmasını istemiyoruz. Büyükelçiliklere de yazı yazdım. 'Sizin ülkenizden de bu ihaleye giren olursa o da ağır bedeller ödeyecektir' dedim. Diyorlar ki bizi neden şikayet ediyorsun. Ülkenin menfaatini korumak, İstanbul'u korumak ne zamandır ihbar oldu. Bunu söyleyenler bizim milliyetçiliğimizi asla sorgulayamazlar. İstanbul'a ihanet edilmesine asla izin vermeyeceğiz. Kanal İstanbul projesine kim girerse ağır bedeller ödeyecektir" ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN'A ÇAĞRI YAPMAK İSTİYORUM

"Şahsım, gençlere yap-işlet-devret modelini anlatıyor" diyen Kılıçdaroğlu, "Vallahi benim kafam bu işlere basmaz. Benim kafam kul hakkı yemeye basmaz. Sen ekonomistsin, ekonominin geldiği hale bak. Böyle ekonomiste 'çakma ekonomist' denir. Bir bakkal daha iyi yönetir. Yap-işlet-devret modeliyle devletin kasasından bir kuruş çıkmıyormuş. Çıkmıyorsa bütçedeki milyarlar ne? Üstelik dolar, euro olarak veriyoruz. Erdoğan'a bir çağrı yapmak istiyorum; gel çık karşıma sadece şehir hastanelerini soracağım. Cesaret edemeyebilir, vallahi soruları önceden vereceğim, cevapları prompter'a yaz istersen. Yiğidin karşısına çıkacak insanın namuslu ve temiz olması lazım" diye konuştu.