Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, AK Parti'nin 31 Mart yerel seçimlerindeki başarısızlığından sonra strateji değişikliğine gideceği düşünülüyor.

AK Parti'de 31 Mart yerel seçimlerinden sonra ortaya çıkan tablo kamuoyunda 'küskünler ve trenden inenler' olarak tanımlanan kişilere karşı 23 Haziran İstanbul seçimlerine doğru giderken söylem değişikliğini beraberinde getirdi.

31 Mart yerel seçimlerinde Türkiye genelinde önemli büyükşehirleri kaybeden AK Parti'nin, 23 Haziran İstanbul seçimleri öncesinde önemli stratejik kararlar almasına neden olduğu görülüyor.

Alınan kararlar çerçevesinde 'trenden inenler ve küskünler' olarak tanımlanan AKP'lilerin bir takım görevlere getirilmeleri AK Parti'nin yeni dönem stratejilerine ışık tutuyor.

Yeni dönem kapsamında Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 'Cumhurbaşkanı Kararnamesi'yle kurduğu'Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu' ile bazı kamu bankalarının yönetim kurullarına AKP'de siyaset yapmış önemli küskünleri ve bazı siyasi aktörleri göreve getirmesi 'Türkiye İttifakı' söyleminin önümüzdeki günlerde daha etkin bir hal alacağı değerlendirmesine yol açtı.

Özellikle Abdullah Gül ve Ahmet Davutoğlu gibi isimlerin yeni parti kuracağına dair iddiaların ortaya çıktığı bir dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AKP'deki bölünmelerin önüne geçerek AKP'nin siyasi yelpazesini genişletmek istediği düşünülüyor.

ERDOĞAN'IN 'PARALI PROFESYONELLERİ' BAŞARISIZLIĞA NEDEN OLDU!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Trenden inenler bir daha binemez'açıklamasından sonra özellikle 31 Mart yerel seçimlerinde büyükşehir belediyelerindeki kayıplar AKP'de söylem değişikliğine gidileceğini gösterdi.

Milli Gazete'nin haberine göre, Söylem değişikliğinin ortaya çıkmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AKP'nin kuruluşundan itibaren beraber hareket ettiği önemli siyasileri çevresinden uzaklaştırması ve bu siyasilerin yerine 'Paralı Profesyoneller' kullanması yaşanan başarısızlığa neden olarak iddia ediliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın özellikle son seçimlerdeki kutuplaştırıcı dili 'Paralı Profesyoneller'in politik vizyonu olarak değerlendirilirken AKP'nin kutuplaştırıcı bu söylemi ise seçimlerde başarısızlığa neden oldu.

Bu kapsamda 31 Mart yerel seçimlerinden sonraki ilk MKYK toplantısında kamuoyunda 'fabrika ayarları' olarak bilinen AKP'nin kuruluş evresindeki aşamaya geri dönüleceği mesajları verilmişti.

Fabrika ayarlarına dönüleceğine dair açıklamaların ortaya çıkmasıyla beraber AKP'de siyaset yapmış Bülent Arınç, Cemil Çiçek, Köksal Toptan, Sadık Yakut, Abdulkadir Aksu, Faruk Çelik gibi önemli isimler önemli görevlere getirilirken diğer taraftan da Gül ve Davutoğlu'nun, yeni parti oluşumuna muhtemel kaymaları önlemek için bu adımların atıldığı düşülüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, bu tür adımlar atması 'Türkiye İttifakı'söylemini yaygınlaştırarak 2023 seçimlerine giderken yeniden seçilebilme yolunda ortaya çıkacak engelleri bertaraf etme olarak değerlendiriliyor.