Muhalefetin ‘güçlendirilmiş parlamenter sistem’e geçiş çalışmaları kamuoyuna duyuru aşamasına geldi.

Altı parti genel başkanının 12 Şubat’ta son halini vereceği düzenlemeye ilişkin Gelecek Partisi Genel Başkanı eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, çalışmaların daha da ileri taşınarak, ortak siyasetin yapılandırılması ve seçim sonrasında atılacak adımların belirlenmesi için somut zemin inşa edilmesinin gerekli olduğunu belirtti.

Karar Gazetesi'nde yer alan habere göre, İktidar kanadından yöneltilen ‘pazarlığa tutuştular’ iddialarına da yanıt veren Davutoğlu “Öne sürüldüğü gibi ‘milletvekili paylaşımı’ veya ‘ cumhurbaşkanlığı adaylığı’ gibi konular ima yoluyla bile gündeme gelmedi. Esas hedef ilkeler temelinde işlevsel bir ittifak arayışı. Bu söylentilere kulak asılmamalı” vurgusu yaptı. Gelecek Partisi lideri, geçiş sürecinin planlanması için güçlendirilmiş bir ittifak mekanizmasına ihtiyaç olduğunu da ifade etti.

TEMEL İLKELERDE İTTİFAK VURGUSU

Davutoğlu, altı muhalefet partisi arasında sürdürülen ve kamuoyuna ilan aşamasına gelen ‘parlamenter sisteme geçiş’ konulu çalışmaların daha da ileriye taşınarak ortak siyasetin yapılandırılması ve seçim sonrasında atılacak adımların belirlenmesi için somut bir zemin inşa edilmesinin gerekli olduğunu açıkladı.

Temel ilkeler ve ortak mekanizmalar çerçevesinde faaliyet gösteren bir ittifak işleyişi konusunda diğer muhalefet parti liderleri ile istişarelerde bulunduğunu belirten Davutoğlu, taraflar arasında karşılıklı bir güven ve saygı ilişkisinin hakim olduğunu ve çalışmaların uyum içerisinde devam ettiğini söyledi.

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem çalışmalarını tamamlayan Saadet Partisi, CHP, İYİ Parti, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi’nin genel başkanları Kılıçdaroğlu’nun daveti üzerine bir araya gelecek. Liderler, ortak metni kamuoyuna açıklamadan önce 12 Şubat günü çalışma yemeğinde buluşacak.