Sağlık Bakanlığı ise Türkiye geneli vaka sayısının 1000’li seviyelerde olduğunu bildiriyordu.

Ankara Tabip Odası (ATO), Haziran ve Temmuz aylarını kapsayan Yeniden Açılma Süreci Değerlendirme Analizi Raporu’nu kamuoyuyla paylaştı. Raporda, sadece Ankara’da günlük pozitif vaka sayısının bine yaklaştığı belirtildi. Sağlık Bakanlığı ise, günlük vaka sayısının Türkiye genelinde 1000’e yakın olduğunu paylaşıyordu.

Ankara Tabip Odası, yaptığı açıklamada, kentteki günlük vaka sayısının bine yaklaştığını belirtti. Açıklamada, “Sahada aktif çalışan sağlık emekçilerinden (filyasyon ekibinde görevli, poliklinik hizmeti veren ve yoğun bakımda görevli sağlık çalışanlarına kadar) aldığımız bilgiler doğrultusunda Ankara’da günlük pozitif Covid-19 vaka sayısının bine yaklaştığını belirtmek istiyoruz” ifadelerini kullanıldı.

Öte yandan kamu ve özel hastanelerde çalışan 249 hekimin katıldığı saha araştırmasının sonuçlarına ilişkin ATO’dan yapılan açıklamada, Türkiye’de 3 Ağustos tarihine ait Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre, 233 bin 851 kişiye Covid-19 pozitif tanısı konulduğu, 217 bin 497 kişi iyileşirken, 5 bin 747 kişinin de yaşamını yitirdiği hatırlatıldı. Vaka sayısının hiç hız kesmeden artmaya devam ettiğine dikkat çekilen açıklamada, yeni tanı konulan hasta sayısı azalırken yoğun bakım ile entübe hasta sayısının artmaya devam ettiği vurgulandı.

HEKİMLER "NORMALLEŞME" ERKEN DEDİ

ATO’dan yapılan açıklamada araştırma sonucuna ilişkin, “Katılımcıların yüzde 80’i yeniden açılma kararının erken alındığını belirtmişler. Erken yeniden açılma ile birlikte sağlık kuruluşlarında da alınan tedbirlerde gevşeme yaşandığını belirtenlerin oranı ise yüzde 78’dir. Katılımcıların 2/3’ü çalıştıkları sağlık kurumlarında covid-19 tanısı alan hasta sayısında artış olduğunu belirtmişler. Ankete katılan sağlık çalışanlarının yarısı çalışma koşullarının ağırlaştığını da belirtmiştir” ifadelerine yer verildi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA HALA TEST YAPILMIYOR

ATO’nun hazırladığı saha araştırmasının sonuçları özetle şöyle:

►Yaygın test ve tarama sağlık çalışanları açısından hayati öneme sahip olmasına rağmen ne yazık ki yapılmamakta, ihmal edilmektedir. Meslektaşlarımıza çalıştıkları kurumlarda “bir sefer ya da periyodik PCR tarama veya antikor testi” yapılıp yapılmadığını sorduğumuzda yüzde 67.07’si “yapılmadığını”, yüzde 25.70’i “sadece bir kez yapıldığını” belirtti.

►“Çalıştığınız kurumda Covid-19 tanısı alan sağlık personeli var mı?” sorusuna yüzde 51.41’i “evet”, yüzde 33.33’ü “hayır”, yüzde 15.26’sı “bilgim yok” yanıtını verdi. Bu tabloya yol açan etkenlerden birisi, sağlık çalışanlarına yaygın test ve tarama yapılamaması ise, diğeri de erken alınan “normalleşme” kararıdır.

►“İkinci dalga”nın tartışıldığı bugünlerde diğer önemli bir başlık, kişisel koruyucu ekipmanlardır. Katılımcıların yüzde 65.46’sı yeterli sayıda kişisel koruyucu ekipman ve donanım sağlandığını, yüzde 30.92’si temin edilmediğini, yüzde 3.61’i bilgisi olmadığını belirtti. İlk vakanın açıklandığı Mart ayından bu yana koruyucu ekipman sorununun kamu ve özel sektörde hala çözülememiş olması endişe vericidir.

YENİDEN AÇILMA KARARI ERKEN ALINDI

►Yeniden açılma kararının zamanlamasıyla ilgili olarak katılımcıların yüzde 81.83’ü “erken alındığını”, yüzde 6.63’ü ise “zamanında alındığını” belirtmiştir.Kararsızların oranı ise yüzde 11. 73’tür.

►Yeniden açılma ile birlikte çalıştıkları kurumda Covid-19 tanısı alan hasta sayısında “artış” olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 64.66, “artış yaşanmadığını” belirtenlerin oranı yüzde 35.34’tür.

SAĞLIK KURUMLARINDA BULAŞ RİSKİ ARTTI

►Hastaların sağlığı açısından, erken yeniden açılma kararı dolaylı yoldan bir risk faktörü haline gelmiştir. Katılımcıların yüzde 55.42’si çalıştıkları kurumda iki hasta arasında temizlik ve havalandırma için yeterli süre olmadan, 5-10 dakika arayla hasta baktıklarını belirtti. Yüzde 44.58’i ise yeterli süre olduğu yanıtını verdi.

►Katılımcılar arasında “normalleşme” dönemiyle birlikte görev yaptıkları sağlık kurumlarında Covid-19 bulaş riskinin arttığını düşünenlerin oranı yüzde 79.12, artmadığını düşünenlerin oranı yüzde 6.02, değişiklik olmadı diyenlerin oranı yüzde 14.86’dır.