Özellikle büyükşehirlerde yaşayan kişilerin ortak sorunu olan yorgunluk ve halsizlikle mücadele etmek için işte doktorların önerileri... 

Bol bol su için

Soğuk havalarda sıcak havalara göre daha az susadığımız için tükettğimiz su miktarı düşer. Vücudun yeterli su alamaması durumda ise tansiyonumuz düşer ve birçok enzimatik reaksiyonu yavaşlar bunun sonucunda ise uyku hissi artar. Uyanır uyanmaz 2 bardak ılık su içmek güne daha dinç başlamanızı sağlar.

Hareket edin 

Hareketsiz işlerde çalışan veya gününü hareketsiz geçirenler için tam bir kısır döngü söz konusudur. Hareketsizlik enerjiyi düşürür, enerji düştükçe hareket isteği azalır. Gün içinde yapacağınız ufak çaplı hareketler bile uyuklamanıza engel olur. Mümkünse, her gün uzun yürüşler veya düzenli egzersiz yapmaya özen gösterin. Düzenli egzersiz aynı zamanda metobalizmayı da hızlandırır ve sağlıklı bir yaşam sürmenizi sağlar.

Kahvaltıya özen gösterin

Herkes için geçerli olmasa da çoğunluğumuz kahvaltımızı iyi yaptığımızda kendimizi daha zinde hissederiz. Gün içinde uyuklamaktan şikayet edenler iyi bir kahvaltı ile vücutlarının yakıtını vermiş olduklarını unutmamalıdırlar. Karbonhidrat bakımından zayıf, protein ve vitamin ağırlıklı bir kahvaltı ile enerjiniz gün boyu yerinde olacaktır.

Çay ve kahve miktarını azaltın

Çaya ve kahveye düşkünüz evet fakat içerdikleri kafein nedeniyle çarpıntı ve uykusuzluk yapabildiklerinden gece uyku düzenimizi bozarak gündüz uyuklamamıza neden olur. Çay ve kahveyi sabah saatlerinde tüketmek hatta kafeini düşük yeşil çayı tercih etmek bu durumu düzeltmeye yardımcı olabilir.

Gazlı, şekerli içeceklerden uzak durun

Gazlı, şekerli içecekler ile meyve suları tüketmek  yüksek kalori nedeniyle hem kilo aldırır hem içtikten sonra insülin dengesini bozarak uyku haline neden olur. Özellikle yemeklerden sonra ağırlık çökmesinden şikayet etmek istemiyorsanız bu içeceklerden uzak durun.

Kan şekerini bozan besinleri azaltınn

Öğün miktarını düşük tutarken, şekerli gıdalardan da uzak durun. Az yiyin! çok yemek ağırlık vereceğinden uyuklamaya sebep olur. Tahıllı kraker gibi daha karmaşık karbonhidratları tercih edin. Çikolata, pasta ve aburcuburlar, kendinizi o an iyi hissetmenize sebep olmalarına rağmen daha sonra bitkinlik ve uyku yapar.

Ortamı havalandırın ve daha aydınlık yapın

Az ışıklı, havasız ortamlar rehavet ve uyku hali neden olur. Ortamınızı  aydınlık tutun ve havalandırın, hatta aralıklı olarak dışarı çıkıp temiz hava almak enerjinizi yükselteceğinden buna zaman yaratın.

Geçmeyen uyku haliniz varsa sebebini arayın

Gereken önlemleri almanıza rağmen uyuklama isteği geçmiyorsa uzmandan destek istenmelidir. Genellikler kansızlık, uyku apne sendromu, tiroidin yavaş çalışması, vitamin eksikliği gibi nedenler uyku hali, uyuklama isteği nedeni olabilir.