İlaç Endüstrisi İşverenleri Sendikası Genel sekreteri Savaş Malkoç, ilaçta Euro'nun bu yıl yüzde 40 artışla, 6,40 seviyesinde sabitlenmesini ve yıl içinde bir kez daha güncelleme yapılmasını istedi.

İlaç sanayicisi her yıl şubat ayında belirlenerek sabitlenen döviz kuruna yüzde 40'lık bir artış talep ediyor.

İlaç Endüstrisi İşverenleri Sendikası Genel sekreteri Savaş Malkoç, sektörün 2021'de büyük sorun yaşadığını belirterek geçen yıl 4,58 liraya sabitlenen Euro'nun bu yıl 6,40'lar seviyesine gelmesi gerektiğini söyledi.

"Geçen yıl özellikle yılın sonlarına doğru piyasada güncel kurda yaşanan hızlı artışlar, Euro'nun 20 lira seviyesini görmesi, makasın ciddi açılması sektörü iki türlü etkiledi" diyen Malkoç, her yıl şubat ayında devlet tarafından belirlenen kurun piyasa gerçeklerine uygun olmasını talep etti.

MALİYETLER 2 KATINA ÇIKTI

Kur artışının hem küresel hem de yerel olarak maliyetlerde yüzde 100'e varan artışlara neden olduğunu belirten Malkoç, "Sektör maruz kaldığı yüzde 100 maliyet artışına karşın ilacı şubat ayında belirlenen kurdan fiyatlandırılmaya devam etti. Bu durum sektörü iki türlü olumsuz etkiliyor. Sektör, devlete her türlü fedakarlığı yaptı. Yıl içindeki artışlar nedeniyle bu yıl sabit kurun bir kez daha güncellenmesini istiyoruz. Çünkü bu koşullarda arge konusunda yakalanan trendin sürmesi zorlaştı" diye konuştu.

Kaynak: Milli Gazete