Hükümetin kötü yönetimi yüzünden birçok vatandaş, ekonomi ve politikadan başka konu konuşamaz hale geldi. Çocukların bile iktidarı eleştirdiği, ekonomiden dert yandığı bir dönemde toplumun ruh sağlığı da iyiden iyye bozuldu. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre 2009-2020 yılları arasındaki 11 yıllık süreçte, antidepresan kullanım oranının yüzde 70 artması ise toplumun ruh sağlığını gözler önüne serdi. Aynı verilere göre 2009’da 1000 kişi başına günlük 29 antidepresan ilacı düşerken, bu rakam 2020’de 49’a yükseldi. Türk Psikologlar Derneği Etik Kurulu Yönetim Üyesi Özgün Ergin, konuya ilişkin Millî Gazete’ye önemli açıklamalarda bulundu.

“TEMEL PSİKOLOJİK DESTEK BİR İNSAN HAKKIDIR”

Türk Psikologlar Derneği Etik Kurulu Yönetim Üyesi Psikolog Özgün Ergin, “Psikolojik sorunların arttığını gözlemlemekteyiz. Böyle bir artış yadsınamaz. Toplumun uygun bir şekilde sağlığına kavuşturulması için tüm kesimlerinin psikolojik sağlık hizmetlerine daha kolay ulaşılabilir bir sisteme geçilmesi gerekiyor. Bütün sağlık kuruluşlarına ulaşımın yeterli sayıda psikolog istihdam edilerek sağlanması taraftarıyız. Temel psikolojik destek bir insan hakkıdır. Sadece ilaçlı tedavi değil. Bu tabii ki çok önemli, vazgeçilmez bir durum ancak bununla beraber ilaçlı tedavi görsün veya görmesin bu psikolojik sorunların üstesinden gelebilmesi için kişilerin psikolojik destek hizmetlerine rahatlıkla ulaşabilmesi lazım. Ve bunların sürekli hale gelmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“YAKINDA ÇIKARILMASI BEKLENEN RUH SAĞLIĞI YASASI VAR”

Psikolog Özgün Ergin, konuşmasının devamında, “Sadece hastalar için değil önleyici ve koruyucu anlamda toplumun tüm kesimlerine psikolojik destek hizmetlerinin verilebilmesi gerekiyor. Bunun için de psiko-eğitim ve bilgilendirme çalışmaları var. Bunların yürütülebilmesi için ülkemizde yeteri sayıda psikoloji lisans mezunu olmasına rağmen istihdamın çok düşük sayıda kaldığını görüyoruz. Ayrıca daha çıkarılmamış olan ve yakın zamanda çıkarılması beklenen ruh sağlığı yasası var. Orada bunların net biçimde düzenlemesi ve tanımlanması gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

“ÖNCELİĞİMİZ PSİKOLOJİK DESTEĞİ ÜCRETSİZ OLARAK DEVLETİN SAĞLAMASI”

Milli gazete'de yeralan habere göre, Psikolojik hizmetlerin her kesime ulaşması gerektiğini dile getiren Psikolog Özgün Ergin, “Her yıl intihar vakalarının artması gerekmiyor, bu sorunlara değinmek için. Oranlara baktığımızda intihar, ilaç kullanımı veya herhangi bir psikolojik sorun yaşadığını ifade eden, psikolojik desteğe ihtiyacı olduğu halde psikoloğa ulaşamadığını söyleyen, sağlık kuruluşlarından psikolojik destek için randevu alamadığını belirten çok sayıda insan olduğunu görüyoruz. Bu hizmetlerin her kesime ulaşması ve mümkün olduğu ölçüde büyük oranda  hizmeti alamayacak ekonomik güce sahip kişileri de düşünerek, önceliğimiz psikolojik desteğin ücretsiz olarak devletin sağlaması” diye konuştu. Toplumda psikoloğa olan ihtiyacın arttığını ifade eden Psikolog Özgün Ergin, “Ayrıca bizler çalışma koşulları bakımından hangi meslek grubunun ne yapıp yapamayacağını belirleyen bir meslek yasası istiyoruz. Türkiye’nin uluslararası standartlara uygun bir ruh sağlığı yasasına ve biz psikologların da meslek yasasına kavuşmasını diliyoruz” açıklamalarında bulundu.

Mustafa Akpınar / İstanbul