Özel hastanelerde bir serumun bedeli 800 lira

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hastanelerle ilgili yaptıkları çalışmalardan sık aralıklarla bahseder AK Parti döneminde '' devrim''  yaptığını sık sık dile getirirdi. Her fırsat ve ortamda bu olayı AK Parti'nin lehine çevirmeyi başaran  Erdoğan, özel hastaneleride halka açtıklarınıda övünerek anlatırdı.  Daha önceki yıllarda  bir açılışta konuşan  Erdoğan, “Sayıları çok az olan özel hastanelerden hizmet almak ancak parası olanlara veya parası çok olanlara mahsus bir ayrıcalıktı. Bu hastanelerde ameliyat olmak, tedavi görmek için evini, arabasını, malını, mülkünü satanlar olduğunu biliyoruz. Parası çıkışmadığı için özel veya devlet hastanelerinde rehin kalan, hatta ölülerin rehin kaldığı dönemleri çok iyi bilirim. Senet imzalayan, arka kapıdan kaçmak zorunda bırakılan insanlar vardı” diye konuşmuştu.

İktidara  yakın Yeni Şafak gazatesi  haberinde  hastanelerdeki durum Erdğan'ın bahsettiği gibi değil  diyecek kadar ileri gitti ve şu habere imza attı. İstanbul'da bulunan özel Hastanelerle ilgili yapmış olduğu araştırmada ilginç detay lar tesbit ettiklerini okurlarına şöyle duyurdu. ''Bir serum 800 lira'' balığı ile özel hastanelerde yaşanan fahiş fiyat uygulamasını yerinde tesbit ederek olayı şöyle aktardılar;'' vatandaşa “hizmet” adı altında uçuk faturalar kesiyor. Doktorda grip tedavisinde yaygın kullanılan bir serumu reçetelendiren muhabirimiz İstanbul’un 3 ilçesinde 6 özel hastane ve polikliniğe başvurdu. Sonuç şaşırtıcıydı. “SGK anlaşmamız yok” diyen hastane eczanede 12 lira olan serumu takmak için 800 lira istedi. SGK ile anlaşmalı hastanelerin fiyatı 50 ila 400 arasındaydı. 120 lira isteyen poliklinik ise pazarlık kapısını açık bıraktı''. diye yazdı.

Kış aylarının gelmesiyle birlikte grip ve soğuk algınlıkları, benzeri hastalıkların artışıyla birlikte yoğunluk yaşanan hastanelerdeki durumla ilgili, ''kış aylarının gelmesi ile birlikte artan hastalıkları fırsatçılığa çevirdi. Bazı hastanelerin sıkı denetimlere rağmen 'hizmet' adı altında vatandaşları açık açık soyduğu yönünde şikayetler arttı. Hasta haklarını savunan derneklerle yaptığımız görüşmeler de bu yönde yoğun şikayetler olduğunu ortaya koydu'' durumun böyle olduğunu okuyucuları ile paylaştı.

Hastanelerde SGK'lı olmayanların sıkıntılarına değinilen haberde; ''İddiaları tek tek hastaneleri gezerek araştırdık. İlk olarak bir doktora giderek grip tedavisinde yaygın olarak kullanılan bir serumu reçetelendirdik. Bu reçete ile İstanbul’un 3 ilçesinde bulunan 6 özel hastane ile 1 özel polikliniğini dolaştık. İlk gittiğimiz özel hastane yetkilileri, SGK ile anlaşmalarının olmadığını belirterek, "Özel sağlık sigortanız yoksa ücret ödemeniz gerekiyor" dedi. Ne kadar vereceğimizi sorduğumuz görevli "600 ila 700 TL arasında değişir. İçeriğine katılacak ilave ilaçlarla 800 lira gibi bir ücret ödersiniz" yanıtını verdi.''

Özel Hastanelerde aşırı fiyat uygulamasının devrede olduğunu değerlendiren bölümde ise şu tebitlere yer verilmekte; ''Cep yakan fiyatı aldıktan sonra SGK ile anlaşmalı hastanelere yöneldik. Girişteki görevlilere başvurarak reçetemizi gösterdik. Görevliler ise bizi ‘Acil’ bölümüne yönlendirdi. Tekrar reçetemizi gösterdik, bu kez istenen tutar 270 lira oldu. Aynı bölgedeki başka bir hastane ise reçetemize 300 TL fiyat biçti, gerekli görülmesi durumunda ilave ücret çıkabileceği uyarısında da bulundu. Gezdiğimiz diğer 3 hastanede 'acil servislere' yaptığımız başvurularda da 50 liradan 400 liraya kadar değişen ücretler talep edildi, ayrıca ilave ücretler istenebileceği de şerh düşüldü.'' diye yazdı.

Haberin devamında Eczahe ve Hastanelerdeki fiyat karşılaştırmasına yer verilirken konu ile ilgili şu değerlendirme yapılmış; ''Yolda gördüğümüz küçük bir polikliniğe de uğradık. SGK anlaşması olmadığını, serumu 150 liraya takabileceklerini söylediler. Çıkarken de 'bir şeyler yaparız' diyerek pazarlık kapısını açık bıraktılar. Hastaneleri dolaştıktan sonra bir de tedavide kullanılacak ilacın fiyatını eczaneye sorduk. Serumun 12 TL, içine katılacak grip ilaçları ile maliyetin 30 lirayı geçmeyeceği cevabını aldık.'' deye durum tesbitinde bulunulmuş

Fiyat farklarının sorulduğunu ve farkların neden bu kadar uyuşmazlık gösterdiği ile ilgili ise şu bilgilere aktarılıyor; ''Fiyat farklarını sorduğumuz Hasta Hakları Aktivistleri Derneği Genel Başkanı Orhan Demir, böyle bir durumda ücret alınamayacağını söyledi. Demir şunları kaydetti: "Özel hastaneye ücret ödeyip ödemeyeceği yapılan müdahaleye bağlı, yatış yapılıyorsa, müşahade altına alınıyorsa veya tıbbi müdahale yapılıyorsa bu acildir. Dolayasıyla bir kişi özel hastaneye gittiğinde ister acilden girsin ister girmesin ücret alınamaz. Doktor serum takılmasını gerekli görüyorsa burada acil bir durum vardır. Zaten serum takmak tıbbi bir müdahaledir, damar yolu açılır, bir tıpçı gelir müdahale eder. Enjeksiyon yapma hatta koltuk altına ateşi düşsün diye soğuk tampon yapma bile tıbbi müdahaleye giriyor." Demir eczanede 50 lirayı geçmeyen bu ilaçlar için 500 lira alınamayacağını söyledi.'' itirazında bulunuldu.