Çorum Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim Ve Araştırma Hastanesi’nde 2 ayda 40 doktor çeşitli nedenlerle hastane ile ilişiklerini kesmek zorunda kaldı.

Nüfusu 600 binlere dayanan Çorum'da sağlık alarm vermeye başladı. Son iki ay içerisinde Doç Dr., Yar. Doç ve Uzman olmak üzere 40 doktor görevinden istifa ederek Çorum Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’yle ilişiklerini kesdikleri bilgisi basına yansıdı.

"Siyasi baskı" ve "gelir dağılımı"nın iddialarının başı çektiği istifalarda, sözlü ve fiziki mobbingin de istifa gerekçelerinden birisi olduğu belirtilen bilgiler arasında yer alması dikkat çeken bir durum oldu.

Doktorlar günlük 120 hastaya bakıyor

Hastanede görev yapan doktorların şu an itibari ile iş yükleri had safhaya ulaşmış durumda. Yapılan muayenelerin sağlıklı olabilmesi için Dünya Sağlık Örgütü'nün kriterlerine göre her hasta için 20 dakika ayrılması öngörülüyor. Sekiz saat mesai göz önüne alındığında bir doktorun günlük muayene edeceği hasta sayısı da 24’e tekabül ediyor. Ancak, Çorum Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde doktor başına günlük 120 ila 150 arasında hasta muayenesi düşmesi doktorların sağlıklı ve verimli bir şekilde çalışamadıklarını ortaya koyuyor.

Son zamanlarda hasta yakınları ve sağlık çalışanları arasında meydana gelen adli olayların ana müsebbibinin de iş yükünün kaldırılamaz hal almasının sebebiyet verdiği konuşulan bilgiler arasında olması dikkat çekmekte.

Bazı dallarda doktor yok

Öte yandan hastaneden tayin isteyen sağlık personellerinin de aynı nedenleri gerekçe gösterdikleri iddialar arasında. Bünyesinde 33 dal bulunan Çorum Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bazı dallarda muayene edecek doktor bulunmadığı ve hastaların zorluk çektikleri ifade ediliyor.

Buna göre nükleer tıp, gastro entoloji, çocuk endokroloji, çocuk kardiyoloji, romatoloji, hemotoloji, göğüs cerrahi ve onkoloji bölümlerin de görevli doktor bulunmayan bölümler.

Hastaların ultrason çekimi için sıra doktor yokluğundan 8 ay sonraya veriliyor. Yine fizik tedavi ünitesi yetersizliğinden ameliyat olan bir hastaya fizik tedavi sırası 6-7 ay sonrayı ançak sıra bulabiliyorlar.

Kaynak; T24