Depresyonu önlemek için Akdeniz diyeti

Moleküler Psikiyatride son sekiz yılda yayınlanan 41 araştırmanın sonunda elde edilen bulgulara göre; meyve, sebze, tahıl, balık, fındık ve zeytinyağından oluşan beslenme diyeti çok fazla et ve süt ürünlerini içeren beslenme diyetine göre ruh sağlığını çok daha fazla koruduğu düşünülüyor.

University College London'daki meslektaşları ile analizi yapan Dr Camille Lasalle,  şu ana kadar, katı bir klinik kanıt olmasa da, yediğimiz gıdaların depresyon riskini azaltmada bir fark yaratabileceği düşüncesine işaret ettiğini söyledi.

Ruh hali ve yemek arasındaki bağı açıklamanın zor olduğunu söyleyen uzmanlar, depresyona sebep olan birçok faktör olduğunu ve henüz Akdeniz Diyetinin etkisinin ne kadar büyük olacağını tespit edemediklerini de ekliyorlar.

Bu zamana kadar yapılan araştırmalar gösteriyor ki sağlıksız yiyecekler, fazla şekerli ve yüksek derecede işlenmiş gıdalar, alkol tüketim depresyon riskini artırıyor.

Glasgow Üniversitesi'ndeki metabolik tıp profesörü olan Naveed Sattar hali hazırda yapılan araştırmaların yetersizliğine değinerek

"Daha sağlıklı beslenmek pek çok nedenden ötürü iyi olsa da, bitki zengini diyetlerin ruh sağlığını iyileştirebileceğini söyleyebilmemiz için daha fazla delile ihtiyacımız var" dedi.

Zihinsel sağlık uzmanı  Mind'den Stephen Buckley ise, sağlıklı beslenmenin, düzenli fiziksel aktivite yapmanın ve “şeker, kafein ve alkol gibi ruh halini değiştiren ürünler” i düşürmenin iyi bir öneri olduğunu, yediklerimizle enerjimizi etkileyen kan şekeri seviyeleriyle, yediklerimiz ve hissettiklerimiz arasında güçlü bir bağlantı olduğu yaygın olarak kabul edildiğini söyledi.

Geleneksel Akdeniz diyetine yönelik araştırmalar, kalp hastalığı için tüm risk faktörleri olan tip 2 diyabet, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol gibi durumları geliştirme riskimizi azaltabileceğini göstermiştir. Araştırmacılar ayrıca, bir Akdeniz diyetini yakından takip eden insanların daha uzun bir yaşam sürdürebileceğini ve kilo almaya daha az eğilimli olabileceğini bulmuşlardır.

Eğer sizler de ruh ve beden sağlığınızı korumak adına Akdeniz Diyeti yapmak isterseniz bol miktarda sebze, meyve, fasulye, tahıl gevreği ve tahıl ürünleri, örneğin kepekli ekmek, makarna ve kahverengi pirinç,  ayrıca orta miktarda balık, beyaz et ve bazı süt ürünleri tüketmelisiniz

Editörün Haberi