Ahlatçı Holding bünyesinde faaliyet gösteren Nanografi Nano Teknoloji A.Ş. yetkilileri, yerli Kovid-19 tanı kiti ve yerli aşı çalışması konusundaki gelişmeleri kamuoyuna duyurdu. Buna göre ODTÜ Teknokent'te faaliyet gösteren şirket N-FasT adını verdiği yerli tanı kitini resmen kullanıma sundu.

Aydınlık'tan Recep Erçin'in haberine göre, Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Nuray Yazıhan ve Gazi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Ali Ergün başta olmak üzere aralarında bir Bir Bilim Kurulu Üyesinin de yer aldığı Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden 40 kişilik uzman ekibinin aylardır üzerinde çalıştığı yerli aşıda da hayvan deneyleri tamamlandı. İnsan deneyleri aşaması yani Faz 1 için de gün sayılıyor.

FAZ 1'İ KENDİ ÜZERİNDE YAPACAKLAR

Önceki gün çevrimiçi düzenlenen toplantıda Çorumlu olan Ahlatcı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ahlatçı, Nanografi Nano Teknoloji A.Ş. Genel Müdürü Dr. Osman Coşkun ve Nanografi Nano Teknoloji A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Emre Deli'nin verdiği bilgilere göre, aşı çalışmalarına şubat ayında başlandı. Ahmet Ahlatçı şirkete bu konuda sınırsız destek sağladı. Protein temelli nazal aşı yakında bir bilim dergisinde yayınlanacak, akademik makale ile dünyaya duyurulacak ve Faz 1 çalışmalarına başlanacak. Faz 1 çalışması 45 kişilik denek grubunda güvenlik testlerinin yapılmasını içeriyor. 200 deneğin yer aldığı Faz 2'de ise aşının vücutta koruma sağlayıp sağlamadığı tespit ediliyor. Faz 3; farklı coğrafyalardan 10 bin kişi üzerinde aşının denenmesini içeren aşama. Nanografi uzmanları, hayvan deneylerinde herhangi bir toksiğe rastlanmadığını bu nedenle faz aşamalarının da hızla geçileceğini belirtiyorlar. Aşının bu kadar hızlı ilerlemesinin nedeni ise daha önce yasal düzenlemeler nedeniyle bir Faz aşamasının iki yıl sürüyor olmasındandı. Ancak Kovid-19 salgını gelince bütün dünyada bu süreler kısaltıldı. Şirket yetkilileri Faz 1'in kendi bünyelerinde yapılacağı için bu kısım için deneğe ihtiyaç duyulmayacağını bildirdiler.

FASONCULARA MUHTAÇ OLMAYALIM

Toplantıda “Dünyadaki şirketlere ve fason üreticilere muhtaç kalmadan kendi aşımızı üretip dünyaya satabileceğiz” diyen Ahlatcı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ahlatçı, “Bilim insanlarımız sabahlara kadar uyumadan çalışıyorlar. Bu aşıyı tüm dünyaya verelim dedik. Kaç milyar dolar olursa olsun gelirini devletimize vereceğiz” ifadelerini kullandı.

Türkiye'de halihazırda 16 aşı çalışması var. Nanografi'nin çalışması da bunlardan biri. Aşı +4 derece ve -20 derecede tutulabiliyor. Aşı konusunda çok yakında yeni gelişmeler de kamuoyuna aktarılacak.

KOVİD-19 TANI KİTİ İHRAÇ EDECEĞİZ

N-FasT adı verilen yerli Kovid-19 tanı kiti içerisinde iki ayrı sıvı bulunuyor. Yine sürüntü almak yoluyla bu sıvı karışımına numune konuluyor ve 65 derece sabit sıcaklıkta reaksiyona girmesi bekleniyor. Bu ısının sabit tutulması önemli. O nedenle şirket ısıtıcı cihazı da üretmiş durumda. Nihayetinde saatler veya günler değil 30 dakika içerisinde Kovid-19 olup olmadığınız ortaya çıkacak. Kitlerin iki havalimanına ve bazı üniversitelere yollandığı belirtiliyor. Bakanlık onayları da alınmış durumda. Yani şu haliyle kullanıma başlanıyor.

Yerli tanı kiti sayesinde PCR cihazı ve PCR uzmanı bulundurma sorunu ortadan kalkacak. Çok basit gereçlerin yer alacağı laboratuvarlarda bu testler yapılarak sağlık kuruluşlarındaki yoğunluk azaltılabilecek. Şirketin Ar-Ge harcamaları dışında ürün için 5 milyon dolar harcadığı ifade edildi. Kovid-19 test kitinin çalışmaları Hacettepe Üniversitesi'nde tamamlanırken, Nanografi Nano Teknoloji A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Emre Deli'nin aktardığına göre, pozitif vakaların bu testle yakalanma oranı yüzde 98.

Ticari anlamda kitlerin satışları da başlamış durumda. Bir PCR cihazı 25-30 bin dolardan başlıyor. Çoğu Afrika ülkesinin bunları alacak parası yok. Ancak yerli Kovid-19 tanı kitleri ise bu ülkeler için uygun. Amerika'da bile yeterli PCR cihazı bulunamayabiliyorken, antikor sonucu için ise birkaç gün geçmesi gerektiğinden pratik değil. Şirketin amacı ise tanı kitlerini ülkemizin bir ihraç kalemi haline getirmek.