Bir yılda; Mazot %280, lastik %120, yedek parça 100-300, MTV %25 oranlarında zamlandı. Araç muayenesi 685 lira oldu. Yurt içi taşımacılık ve nakliye için alınması zorunlu olan K1 ve K2 belgelerinin (Kamyon ve Kamyonet) fiyatı 20.648 lira olmuşken belge vize ücreti ise 993 liradır. Köprü geçişleri ve otobanlar pahalı, taşımacılar İstanbul’a 3 ila 4 saat gecikmeyi göze alarak daha ucuz olduğu içi1n gemi kullanmak zorunda kalmaktadır. Sigorta, kasko pahalı, en düşük zorunlu trafik sigorta poliçesi 4 bin liradan fazla, kasko yaptırabilen taşımacı sayısı ise yok denecek kadar azdır. 

Bunların üst üste koyduğumuz zaman çok ciddi mali külfet oluşuyor. Nakliyeci bir yıl boyunca vergiler ve şoförü olduğu kamyonun ihtiyaçları için çalışıyor. Şoförlerin çoğu kazanç elde edemediği için sefere çıkamıyor. Nakliyecilerin üzerindeki vergi yükünün azaltılması adına yeni düzenlemelerin yapılması gerektiği aşikardır. Aksi takdirde taşıma maliyetleri hem nakliyeciyi hem de vatandaşı mağdur etmeye devam edecektir.

Bu bağlamda; 

  1. Türkiye genelinde K1 ve K2 belgeli nakliyeci sayısı toplamda kaçtır? Nakliyecilerin son bir yıldaki artış veya azalış oranı nedir?

  2. Sigorta, araç muayene ve belge fiyatlarının düşürülmesine ilişkin bir çalışmanız olacak mıdır?

  3. Nakliye maliyetlerinin düşürülmesi adına mazot ve yedek parça gibi diğer girdi kalemlerindeki vergi oranları düşürülecek midir? 

  4. Konu ile ilgili Bakanlığınıza ulaşan şikayetler değerlendirilmekte midir? Bakanlığınız bünyesindeki hangi birim bu mağduriyetin giderilmesi için çalışma yürütmektedir? 

  5. Vergiler ve zamlarla birlikte artan maliyetlerden dolayı mağduriyet yaşayan nakliyeci ve vatandaşların mağduriyetlerini gidermeyi amaçlayan herhangi bir çalışmanız olacak mıdır?