Amasya’nın Taşova ilçesi tarımsal üretim bakımından önemli zenginliklere sahiptir. İlçeye bağlı 63 köyde bamya, soğan, domates, elma, kiraz, üzüm, buğday, arpa ve daha birçok ürünün yetiştiriciliği yapılıyor. Hayvancılıkta sığır, manda, koyun, keçi yetiştiriciliği yaygın durumdadır. Tarım, bölge halkının en önemli geçim kaynağı konumundadır. Çalışmaları 2020 yılında yoğunlaşan organize sanayi bölgesi için 2021 yılında izin çıktı. Amasya’nın 5.organize sanayi bölgesi Taşova’da kurulacak. Taşova’ya 10 kilometre mesafedeki Çambükü Köyü’nün tarım arazileri, mera alanları hatta köy mezarlığı organize sanayinin içine alındı. Yerleşim yeri hariç neredeyse köyün tamamı organize sanayiye dahil edilince Çambükü köylüleri haklı olarak buna karşı çıkıyor. Sanayiye karşı olmadıklarını ifade eden köylüler; “tarım arazilerimiz ve meralarımız elimizden alınırsa üretemeyiz, burada durmamızın bir anlamı kalmaz” diyorlar. Konu ile ilgili mahkeme süreci devam ederken, “Sanayi Bölgesi kurulmalı fakat tarım arazilerine değil.” diyerek tepki gösteren köy muhtarı ve heyeti görevden alındı ve köye kayyum atandı.

Bu bağlamda;

  1. Taşova’da tarım arazilerine yapılması planlanan organize sanayi bölgesi ile ilgili devam eden mahkeme sürecini takip ediyor musunuz? Süreç hangi aşamadadır?
  2. Konu ile ilgili Bakanlığınıza ulaşan şikayetler değerlendirilmekte midir? Çambukü Köyü yönetimi ve köy halkıyla bu konuda herhangi bir görüşme gerçekleştirdiniz mi?
  3. Köyde tarım arazileri, yerleşim yeri ve mezarlığı da kapsaması planlanan sanayi bölgesi yapımı sonrası için köy halkı için nasıl bir planlama yapılmıştır? Organize sanayi bölgesi yapımı sonrasında tarım ve hayvancılıktan kopacak olan köylüye yaşamlarını sürdürebilmeleri için nasıl bir formül öneriyorsunuz?
  4. Konu ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile ilgili yaptığınız ortak bir çalışma var mıdır?