Antalya’nın Kumluca ilçesine bağlı Olympos, birinci derece Doğal ve Arkeolojik SİT alanı iken üçüncü derece SİT alanına düşürülerek bölgede imar yolunun açıldığına dair haberler ulusal basına yansımıştır. Söz konusu bölgenin turizm merkezi kapsamında olması dolayısıyla bölge ile ilgili planlamanın Bakanlığınızca yapıldığı bilinmektedir. Tarihi dokunun doğal güzelliklerle buluştuğu bu nadide ortamı koruyabilmek için bölgenin öncelikle inşaat faaliyetlerinden uzak tutulması gerektiği malumdur. Nitekim imar kararı, kamuoyunda ciddi kaygı uyandırmakla birlikte tepkilere sebep olmuştur.

Bu bağlamda;

  1. Birinci derece Doğal ve Arkeolojik SİT alanı olan Olympos’un derecesinin düşürülmesine yönelik çalışmalar yapmanızı gerektiren sebepler nelerdir?
  2. Son dönemlerde imar düzenlemeleri sonucu birçok doğal zenginliğin tahrip edildiği bilinmektedir. Olympos’un, yaptığınız düzenlemeler sonucunda bir süre sonra tahrip edilmiş doğal zenginlikler arasında yer almayacağını garanti edebilir misiniz?
  3. Bu konuda kamuoyu kaygı dolu ve tepkili. Vatandaşlarımızı tatmin edecek herhangi bir açıklama yapılmış da değil, Kumluca Belediye Başkanı dışında konunun birinci muhatabı olarak siz bir açıklama yapacak mısınız?
  4. Olympos’ta inşaat faaliyetlerine izin veren düzenleme kapsamında Bakanlığınızın bölgede planladığı herhangi bir inşaat faaliyeti veya çevre düzenleme faaliyeti var mıdır?
  5. Olympos dışında imar düzenlemesiyle üzerinde inşaat faaliyetlerine izin verilen başka hangi Doğal ve Arkeolojik SİT alanları bulunmaktadır?