Ülkemizin %27,6’sını ormanlar kapsamaktadır. Ormanlarımız ülkemizin zenginliği olduğu gibi canlı yaşamının da en önemli sermayelerinden biridir. Ormanlarımız iktidarınız döneminde iki hususla gündeme gelmektedir; birincisi çok sayıda ormanlık alanın nedeni bilinmeksizin yanması ve yanan o alanlara hızlı bir şekilde otel vb. tesislerin açılması, ikincisi ise yeşillendirme adı altında oluşturulan ancak kısa sürede kuruyan fide alanlarıdır. Ormanlık alanlarımızın ve canlı hayatının son bulmasıyla oluşan üzüntü bir yana vatandaşların böyle bir taktikle oyalanması geleceğe dair endişe ve kaygılara sebep olmaktadır. Yakın süreçte İzmir, Kastamonu, Adana, Çanakkale ve Hatay’daki orman yangınları sonucu birçok sermayemizle birlikte bu alanlarda yaşayan canlılar ne yazık ki ateşe kurban edildi. Orman yangınları hususunda başta yangınlarla mücadele etmek üzere Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren personellerin karşılaştığı zorluklarla birlikte çeşitli sorunlar açığa çıkmaktadır.

Bu bağlamda;

  1. Orman yangınları ile mücadelede konusunda Bakanlığınızın genel yaklaşımı ve çalışma planı nedir?
  2. Yanan bölgelerde kısa süre sonra inşaat faaliyetlerinin görülmesine bağlı olarak bu yangınların planlı şekilde yapılıp yapılmadığı hususlarını inceliyor musunuz?
  3. Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde yönetici, memur ve işçi pozisyonlarında çalışan toplam personel sayısı kaçtır? Yangınları önlemek için sahada aktif görev alan personel sayısı yeterli midir?
  4. Mevsimlik orman işçilerinin kadrosuz şekilde 9 Ay 29 gün çalıştırılmasının nedeni nedir? Niçin böyle bir uygulamaya ihtiyaç duydunuz? Bu personeller sadece orman yangınlarına müdahale etmek için mi görevlendirilmiştir?
  5. 2019 yılında İzmir’deki büyük yangın sonrasında Cumhurbaşkanının talimatıyla 5000 işçi kadroya alınacağı söylenmişti ancak bu henüz gerçekleşmedi. Bu talebin Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanmadığı iddiası doğru mudur?
  6. Şu ana kadar 700 işçinin emekli olduğu, Orman teşkilatında emekli olan bu kişilerin yerine yeni istihdam yapılmaması durumunu nasıl açıklıyorsunuz?
  7. Maliyetleri azaltmak için yeni personel istihdamından kaçınırken 18 helikopter, 4 amfibi uçakla müdahale edilen Hatay’daki orman yangınının ancak 3 günde kontrol altına alınabildiği, 3 gündeki toplam maliyetin 6 milyon TL olduğu iddiası doğru mudur? İddia doğru ise neden böyle bir yöntemi tercih ettiniz?