Millî Eğitim Bakanlığı, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yaptığı değişiklikle 2019-2020 eğitim ve öğretim yılı itibari ile öğrencilerin fark derslerini alabilmelerine imkân tanıyarak lise diploması verebilecektir. Ancak 2019 yılı öncesinde Mesleki Eğitim Merkezlerine devam eden öğrenciler, ortaokul sonrası 4 yıllık mesleki eğitimi tamamlamalarına rağmen lise diploması alamıyor ve sadece kalfalık veya ustalık belgesi almaya hak kazanıyordu.  Mesleki Eğitim Merkezlerinde 4 yıl süresince çıraklık, kalfalık ve ustalık belgesi almaya hak kazanmış fakat lise diploması alamamış binlerce mağdur bulunmaktadır.

tarafından Anayasanın 98’inci ve İçtüzüğün 96 ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 09.07.2020

Mesleki ve teknik eğitimde sektörler açısından büyük açığı kapatan kalfa ve ustalar, Mesleki Eğitim Merkezlerinde yetişmektedirler. Lise diplomasına erişimdeki zorluk, öğrencilerin Mesleki Eğitim Merkezlerini tercih etmemesinde önemli bir rol oynuyordu. Millî Eğitim Bakanlığı, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yaptığı değişiklikle 2019-2020 eğitim ve öğretim yılı itibari ile öğrencilerin fark derslerini alabilmelerine imkân tanıyarak lise diploması verebilecektir. Ancak 2019 yılı öncesinde Mesleki Eğitim Merkezlerine devam eden öğrenciler, ortaokul sonrası 4 yıllık mesleki eğitimi tamamlamalarına rağmen lise diploması alamıyor ve sadece kalfalık veya ustalık belgesi almaya hak kazanıyordu.  Mesleki Eğitim Merkezlerinde 4 yıl süresince çıraklık, kalfalık ve ustalık belgesi almaya hak kazanmış fakat lise diploması alamamış binlerce mağdur bulunmaktadır. Bu kişiler ekonomik kriz veya başka sebeplerden dolayı mesleki eğitim aldığı kendi mesleğini bırakmak zorunda kalmış, başka iş arayışı içerisinde iken lise diploması engeli ile karşılaşmıştır. Belli bir yaşa gelmiş, belli bir ailevi düzen kurmuş bu insanların yeniden okul hayatına başlamaları ve hayata tutunmaları oldukça güçtür.

Bu bağlamda;

  1. Mesleki Eğitim Merkezlerinde toplamda kaç öğrenci eğitim almaktadır?

  1. 2019 yılı öncesinde Mesleki Eğitim Merkezlerinden mezun olmuş kişilere Lise diploması alabilmeleri konusunda her hangi bir yönetmelik değişikliği yapılacak mıdır?

  1. Mesleki Eğitim Merkezlerinden mezun olmuş fakat lise diploması alamamış kişi sayısı kaçtır?

  1. Mesleki Eğitim Merkezlerinden mezun olan kişilerin teknik yeterlilikleri, pratik bilgi düzeyleri ve istihdam süreçleri Bakanlığınızca takip edilmekte midir?