Pandemi sürecinde maske, eldiven, kolonya ve dezenfektan kullanımı hayatımızın neredeyse ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Medikal alanda sağlık ile ilgili kritik bir sektörde kullandığımız bu malzemeler, çok fazla ticarileştirilip standartların altında üretim yapıldığı iddiası yaygındır. Maske, eldiven, kolonya ve dezenfektan üretimi ve satımında gerekli hassasiyetlerin gösterilmediğini ve “merdiven altı” diye tabir edilen kayıt dışı üretimlerin çok yaygın olduğunu düşünmekteyim. Bununla birlikte bu ürünlerin fiyatlarının da vatandaşlar için ayrı bir mali yük oluşturduğu ortadadır.

Bu bağlamda;

  1. Maskelerde bakteri filitrasyonu, hava geçirgenliği, sıçrama geçirgenliklerinin analizi yapılıp test edilmekte midir?
  2. Kayıtlı bir şekilde maske, eldiven, kolonya ve dezenfektan üreten firmaların sayısı kaçtır ve aylık üretim durumları nasıldır?
  3. Maske, eldiven, kolonya ve dezenfektan üreticilerinin, bu ürünleri üretme yetkisine sahip olup olmadığının araştırmaları yapılmakta mıdır? Bu üretimleri yapan firmaları denetliyor musunuz?
  4. Birçok iş kolunun maske, eldiven, kolonya ve dezenfektan sattığına şahit olmaktayız. Maske, eldiven, kolonya ve dezenfektan satışlarının takibatı yapılmakta mıdır?
  5. Maske, eldiven, kolonya ve dezenfektan fiyatlarının makul seviyeye çekilmesi ve vatandaşların bu ürünleri kolayca tedarik etmesini sağlamak amacıyla yürüttüğünüz bir çalışma var mıdır?