İran’a açılan sınır kapımız olan Kapıköy Sınır Kapısı, geçtiğimiz yılın Şubat ayından itibaren kapalı tutulmaktadır. Pandemi tedbirleri kapsamında geçici olarak kapatılan Kapıköy Sınır Kapısı, ülkemizin önemli sınır kapılarından birisidir. Kapının kapalı olması Van’da yüzlerce sektörü olumsuz yönde etkilemektedir. Kapıköy Sınır Kapısı; sadece bir kesime, bir sektöre değil, Van’da ve bölgede yüzlerce sektöre can veren bir ticaret, bir geçim kapısıdır. Geçtiğimiz yıllarda modernize edilerek daha büyük bir hüviyete kavuşan Kapıköy, sadece ithalat-ihracat değil, turizm anlamında da kullanılan bir kapı olma özelliğini taşımaktadır. Kapıköy’ün son yıllardaki hareketliliği kentin ekonomisine can vermiş, yapılan yatırımların yüzde 80’i İranlı turistlerin oluşturduğu hareketlilik temel alınarak yapılmıştır.

Çağrılar üzerine kapatılan sınır kapısı yine bölge halkının çağrıları dikkate alınarak tedbirlere uygun bir şekilde tekrar açılmalıdır. Zira ülkemizdeki sınır kapıları hâlihazırda aktiftir, açıktır.

Bu bağlamda;

  1. Önemli bir ticaret ve geçim kapısı olan Kapıköy Sınır Kapısı’nın açılmasına yönelik bir çalışmanız var mıdır?
  2. Diğer sınır kapılarımızın çoğu açıkken Kapıköy Sınır Kapısı’nın halen kapalı tutulmasının sebebi nedir? Bu kapının gerekli önlemler alınarak tekrar açılması mümkün değil midir?
  3. Bakanlığınız, sınır kapısının kapalı tutulması sebebiyle olumsuz etkilenen sektörleri tespit etmiş midir? Kayıp yaşayan sektörleri ayakta tutmak amacıyla bu süreçte hangi çalışmalar yapılmıştır?     sorularını yöneltmiştir