Şehirlerden çıkan atıkların çevreye zarar vermeyecek şekilde imha edilmesi veya geri dönüştürülmesi konusu son derece önemlidir. Atıklar uygun şekilde imha/dönüşüm işlemlerinden geçirilmediği hallerde doğaya, canlı yaşamına, tarım ve hayvancılık faaliyetlerine ciddi derecede zarar vermektedir. Hakkâri-Van karayolunun 30. kilometre mevkiinde şehir çöplüğüne çevrilen alan birçok köye yakınlığı olan tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yoğun yapıldığı bir bölgedir. Üstelik şehir çöplerinin döküldüğü bölge işlek bir köy yoludur. Kısa zamanda neredeyse yolun ortasına bile çöpler dökülmüş, tahribatın hudutları genişlemiştir. Bölgeye kısa zamanda yoğun bir şekilde atık boşaltılmış ve bu atıklar/çöpler ateşe verilmiştir. Sonuç olarak hâlihazırda bölgede hava kirliliği oluşmuş, otlaklar kullanılamaz hale gelmiş, köye ulaşım neredeyse imkânsız hale gelmiştir. Bölge halkının şikâyetleri ve talepleri karşılıksız kalmıştır.

Bu bağlamda;

  1. Hakkâri-Van karayolu kenarında şehir çöplüğü için kullanılmaya başlanılan alan Bakanlığınız bilgisi dâhilinde mi belirlenmiştir?
  2. Şehirlerin atık/çöp politikasını Bakanlığınız mı belirlemektedir? Bu konuda şehir belediye yönetimlerini yönlendiriyor musunuz?
  3. Bölgede arıcılık, büyükbaş ve küçükbaş mera hayvancılığı yapan köy sakinlerinin şikâyet ve talep dilekçeleri tarafınıza ulaşmış mıdır?
  4. Sizinle paylaştığım bu sorunu çözmek adına herhangi bir çalışmanız olacak mıdır?
  5. Şehirlerden çıkan atıkların kırsala gelişigüzel dökülüp ateşe verilmesi dışında Türkiye genelindeki atıkların imha/dönüşümü için hayata geçirmeyi düşündüğünüz farklı bir uygulama var mıdır?