Diş protez teknikeri mezun sayısı 2020 yılı itibariyle yaklaşık 20 bin civarındadır. Haziran ayında 2131 yeni mezun ile mezun sayısı hızla artarken, Bakanlığınızca son 10 yılda ataması yapılan diş protez teknikeri sayısı ancak 426 kişi olmuştur. Diş protez teknikerlerinin iş imkanı bulamamasına sebep olarak kamuoyunda bazı iddialar gündeme gelmektedir.

İddialara göre; Bakanlığınız tarafından çıkartılan ve kanuna göre yetkisiz ve belgesiz kişilerin çalışmasına olanak sağlayan yönetmelik, diş protez teknikerlerinin iş bulma imkanlarını daraltmaktadır. Bahsi geçen yönetmeliğin Danıştay tarafından iptal edildiği ancak iptal kararı gereği çalışamayacak yardımcı personelin; çaycı, muhasebeci, kurye vb. mesleklerde gösterilerek çalışmaya devam ettirilmesi yönünde İl Müdürlüklerine bir bilgi yazısı gönderildiği iddia edilmektedir.

Devletin liyakat ve adalet anlayışı ile çelişecek bu iddiaların ve mezun sayısına rağmen yetersiz atamalar sonucu mağdur edilen diş protez teknikerlerinin durumunun aydınlatılarak kamuoyunun bilgilendirilmesi gerekmektedir.

Bu bağlamda;

1. Yaklaşık 20 bin civarı mezun sayısına ulaşmış olan diş protez teknikerlerinden son 10 yılda sadece 426 kişinin atanmasının nedeni nedir?

2. İhtiyaçtan fazla mezun veriliyorsa eğer, neden bu bölüme ihtiyaca göre öğrenci alımı yapılmamaktadır?

3. Mezun olmuş ama işsiz binlerce diş protez teknikerinin mağduriyetleri nasıl giderilecektir?

4. Kamuoyunda gündeme gelen iddialara göre mezun olan diş protez teknikerleri yerine yetkisiz ve belgesiz kişilerin çalıştırıldığı doğru mudur?

5. Danıştay tarafından iptal edilen ve onanan yönetmeliğe rağmen Bakanlığınız tarafından İl Müdürlüklerine, yetkisiz kişilerin farklı mesleklerde gösterilmesini ifade eden yazı gönderildiği iddiaları doğru mudur?