2013 yılında Mısır’da Müslüman Kardeşler (İhvan) hükümetini darbeyle deviren ve yönetime el koyan mevcut yönetim ile ilişkilerde yeni aşamaya geçtiğini izlemekteyiz.

Dışişleri Bakanlığı'nca Türkiye-Mısır arasında çeşitli istişareler yapılmış ve geçtiğimiz günlerde de bu istişare turlarının ikincisi Ankara’da icra edilmiştir. Bununla birlikte de karşılıklı olarak çeşitli platformlarda iki devletin olumlu mesajlar verdiğini bilmekteyiz. Hatta istişarelerinin ikinci turunda tarafların, istişarelerin sürdürülmesinde mutabık kaldığı belirtilmiştir.

Toplantı sonrasında yapılan açıklamada, "Görüşmelerde, ikili konuların yanı sıra Libya, Suriye, Irak, Filistin ve Doğu Akdeniz’deki gelişmeler dâhil bazı bölgesel konular da ele alınmıştır. Taraflar, ele alınan konularda ilerleme sağlanmasına ve ilişkilerin normalleştirilmesini teminen ilave adımlar atılmasına ilişkin arzularını teyit etmiş, istişarelerin sürdürülmesinde mutabık kalmışlardır" denilmiştir.

Saadet Partisi olarak ülkemizin geçmişte Mısır ile birlikte kurduğu D-8’in de ilkesi olan “Çatışma Değil Diyalog” ilkesinin iç ve dış politikada hâkim kılınması taraftarıyız.

Bu bağlamda;

  1. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimlerde kendisine muhalif olanları Darbeci Mısır Devlet Başkanı Sisi’ye benzetmenin amacı neydi?
  2. Sisi Hükümetinin yönettiği Mısır ile ilişkilerin normalleşmesinden sonra geçmişte yaptığınız eleştirilerden ve Sisi’ye benzetmenizden dolayı muhalefetten özür dilemeyi düşünüyor musunuz?
  3. Bir Dışişleri Bakanı olarak dış politikayı iç siyasete karıştırmayı, oradan oy devşirmeye çalışmanın dış işlerine olumsuz yansıdığını, içeride ise insanları kutuplaştırdığını görüyor musunuz? Bir Dışişleri Bakanı olarak bunun zorluğunu çektiniz mi? Bir Dışişleri Bakanı olarak Sayın Cumhurbaşkanını ve Ak Partili yetkilileri bu yönde bilgilendirme, uyarma sorumluluğunu yerine getirdiniz mi?
  4. Türkiye ile Mısır arasında olumlu ilişkilerin kurdurulmasına iten saik nedir?
  5. Mısır ile antlaşma imzalanmış mıdır? Gizlilik özelliğinde dâhil olmak üzere bir antlaşma imzalanmışsa bu antlaşmanın mahiyeti nasıldır ve ana/alt başlıklar nelerdir?
  6. Bu normalleşmenin Doğu Akdeniz’deki mücadelemize ve ekonomik ilişkilere yansıması nasıl olacaktır?
  7. Görüşmelerinizde darbeci yönetiminin idam ettiği, idam kararı verdiği ve cezaevinde tutuklu tuttuğu insanlar gündeme gelmiş midir? Bununla akalı bir girişiminiz olmuş mudur/olacak mıdır?
  8. Mısır ile yapılan görüşmelerde Mısır tarafının talepleri ve istekleri olmuş mudur, bunlar nelerdir? Ülkemizin talepleri ve istekleri olmuş mudur, bunlar nelerdir?
  9. Normalleşme Suriye, Suudi Arabistan ile de olacak mıdır? Dış politikamızda gelecek perspektifiniz nasıldır, somut olarak ifade eder misiniz?