Araç muayene işlemi esnasında araç sahiplerinden alınan ücretler tepkilere sebep olmuştur. Muayene ücretleri 2020 yılında bir önceki yıla oranla ciddi artış göstermiştir. Araç sahibi olanların her 2 yılda bir yaptırmak zorunda olduğu araç muayenelerinde 20 dakika süren bir işlem için binek araç sahibi vatandaşların egzoz kontrol ücreti ile birlikte ödediği miktar 410 TL’yi bulmaktadır. Araç muayene istasyonlarını işleten şirket TÜVTÜRK’ün “muayene ücreti” adı altında vatandaştan haksız kazanç elde ettiği yönündeki şikâyetler yoğunlaşmıştır.

Bu bağlamda;

  1. Araç muayene ücretleri işletici firma TÜVTÜRK tarafından mı belirlenmektedir? Muayene ücretleri belirlenirken Bakanlığınızın onayı, bilgisi veya başka bir dahli olmakta mıdır?
  2. Muayene ücretleri belirlenirken göz önünde bulundurulan kriterler hangileridir? Muayene ücretlerinin ciddi oranda artış göstermesinin sebepleri nelerdir?
  3. 2020 yılının ilk yarısında muayeneden geçen toplam araç sayısı kaç olmuştur? Buradan elde edilen gelir TL cinsinden toplamda ne kadardır?
  4. Bakanlığınızca; ölçüsüz fiyatlandırma, hizmet sunuş şekli ve diğer başka uygulamalardan kaynaklı ihlallerin önlenmesi amacıyla gerekli denetimler yapılmakta mıdır?
  5. İşletmeci firmadan kaynaklanan ihlaller tespit edildikten sonra bu ihlallerin çözümü için nasıl bir süreç işletilmektedir? İhlallere karşılık hangi yaptırımlar uygulanmaktadır?