Saray'ın Tank Palet oyunu: Önce ihale, sonra devir

Tank Palet fabrikasının Katar Ordusu’nun büyük ortağı olduğu BMC’ye devri için yasal altyapının, Altay Tankı Seri üretim ihalesinin BMC’ye verildikten sonra hazırlandığı ortaya çıktı.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, “Askerin önceliklerinin dikkate alınması şartı kaldırıldı, askerimiz Katar ordusuna hizmet eder hale geldi” dedi.

Birgün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre; Sakarya’daki Tank Palet Fabrikası’nın özelleştirilerek Katar’ın büyük ortağı olduğu BMC şirketine verilmesine yönelik tepkiler sürerken devir işleminin yasal alt yapısının, BMC’nin Altay Tankı seri üretim ihalesini kazandıktan sonra, sözleşme imzalanmadan hazırlandığı öğrenildi.

Bir ordu birimi olarak hizmet veren askeri fabrika ve tersanelerin tek çatı altında toplanması için, 696 sayılı OHAL KHK’siyle Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı ASFAT A.Ş kuruldu. Şirketin çalışma esaslarını, amaçlarını, faaliyetlerini belirleyen ana sözleşmesi, 17 Ocak 2018 tarihinde Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayımlandı. Burada şirketin amacı belirlenirken, askeri fabrikaların ve tersanelerin “TSK’nin yaptığı faaliyetleri aksatmamak kaydıyla, imkan ve kabiliyetlerini ekonomik anlamda değerlendirmek amacıyla, fabrika ve tersanelerin üretim planlaması çerçevesinde imkan ve kabiliyetleri dikkate alınarak” iş ve ihale alabilecekleri hükmü tanımlandı.

Tankı seri üretimi ihalesi bu tarihten sonra yapıldı. İhaleyi, 24 Nisan 2018 tarihinde Katar’ın büyük ortağı olduğu Ethem Sancak’a ve Talip Öztürk’e ait BMC şirketi kazandı.

TÜRK ORDUSUNUN İHTİYACI AMAÇ OLMAKTAN ÇIKARILDI

İhaleyi BMC şirketi aldı, ancak BMC’nin Altay Tankı’nın seri üretimi yapacak altyapısı ve tecrübesi bulunmuyordu. Üretim için tek adres, Altay Tankı prototipleri hazırlanırken de kullanılan Tank Palet Fabrikası oldu. Ancak Tank Palet Fabrikası, askeri birim olduğu için ordunun ihtiyaçları ve öncelikleri dikkate alınmak zorunda olduğu hükmü geçerliliğini korudu.

Bu süreçte, ASFAT A.Ş’nin amacında değişiklik yapan bir düzenleme Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayımlandı. Ticaret Sicil Gazetesi’nde 31 Mayıs 2018’de yayımlanan değişiklikle şirketin amaç ve konu bölümünden “TSK’nin yaptığı faaliyetleri aksatmamak kaydıyla, imkan ve kabiliyetlerini ekonomik anlamda değerlendirmek amacıyla, fabrika ve tersanelerin üretim planlaması çerçevesinde imkan ve kabiliyetleri dikkate alınarak” hükümleri çıkarıldı.

Bu değişikliğin ardından, ihale sonuçlandıktan yaklaşık 7 ay sonra 9 Kasım 2018 tarihinde BMC ile Altay Tankı seri üretim ihalesi imzalandı.

“PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ”

Yaşanan durumun skandal olduğunu ve BMC’ye çekilen peşkeşi gözler önüne serdiğini bildiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Askerlerin talepleri ve öncelikleri bir kenara atıldı” dedi.

Tank Palet fabrikasının gündemden düşürülmesi için iktidarın çaba içerisinde olduğunu fakat buna izin vermeyeceklerini bildiren CHP Lideri, “Orada görev yapan askerler, Katar Ordusu’na hizmet eder hale geldiler. Erdoğan, beni mahkemeye verdi. Teşekkür ederim beni mahkemeye verdiği için. O mahkemede bütün kararları ve Katar Ordusu ile ASFAT AŞ arasında yapılan protokolleri isteyeceğiz. O protokollerde verilen garanti paralar var. ‘Ne getirirsen üstüne yüzde 12,5 kâr veriyorum’ diyor. Bunu da unutturmayacağız” ifadelerini kullandı.