ÖZGÜRLÜK İÇİN  ÖZGÜVEN

Özgüven; kişinin kendini tanıması , kendindeki potansiyeli keşfetmesi ve bu güvenle hareket etme cesaretini göstermesidir. Cesurca hayatta özdeğerlerine bağlı bir şekilde davranışlar sergilemesidir.

Çocuklukta temeli atılan zamanla inşa edilen bir kavramdır.
İnsanın en çok ihtiyaç duyduğu ve  hayatına yön veren bir direksiyon gibidir özgüven.

Özgürlüktür bir bakımdanda  özgüven.  Özgün bir kişiliğe sahip olmak ve özgürce yaşamak için özgüven gerekir.

Bebeklik çağında ilk tohumları atılır.  Anne,  baba ve çevre çocuğun ruhsal dünyası ile yakından ilgilidir.  Onların olumlu tavır ve davranışları ile hem filizlenip hemde ket vurulabilir çocuğun olumlu davranışlarına. İşte özgüvende annenin babanın ve çevrenin takdiri ile yeşerir yetişkinlikte o kişiyle birlikte yaşamına katkıda bulunur.

Yapmış olduğu işler takdir edilmezse başarısızlıkları ile ona hoşgörülü davranılmassa zamanla çocuk özgüvenini kaybedebilir kendini pasif bir karaktere dönüştürebilir.  Bu nedenle öncelikle bu konuda çok dikkat etmemiz gerekiyor.  Çocuğumuza sergilediğimiz aşağılayıcı bir tavır onu ömrü boyunca zihnine pranga olabilir.  Kendini başarısızlıkla kodlayabilir.

Korku, kaygı ve anksiyetenin altında özgüven eksikliği vardır. Kişi hayatı tehdit olarak algılar ve bununla başedecek gücü kendinde bulamamaktadır.  İçsel bir zaafiyet yaşayan birey çaresizlik döngüsünde yaşam sürdürür. 

Özgüven özüne güvenmedir.  Kişi geçmişte kodlanan bu olumsuz kodlardan özüne kavuştuğu zaman kurtulabilir.  Yetişkinler yıllarca bu kısıtlı yaşamı özünü keşfettiğinde yeniden doğar.  Tüm ona yapıştırılmış olumsuz kodlarıda siler.

Özgüvensiz insanlar toplumsal meselelerin çözümünde katkıda bulunamazlar.  Çünkü hala kendilerini bir birey olarak kabul etmedikleri ve o gücüde kendilerinde görmedikleri için.

Özgüveni yara almış bireyler çocuklarınada bu konuda yardımcı olamazlar onların çocuklarıda özgüvensiz ve silik bir karakter olurlar.

Özünün sonsuz kudretini göremeyenler bu dünyadan yeterince istifade edemeden göçer giderler.  İnsan için en büyük kayıptır kendini keşfetmeden gitmek.  Özgüven kişinin kendi keşfi için bir anahtardır.  Bu anahtarın kapısı ise kendimizdir.  Kendi kapımızdan girmek için özgüven şarttır.


Hayırlı bir hafta geçirmeniz dileğiyle sevgili okurlar...

Aslı Soylu