Hatice Nur'un köşe yazısı





Halen tahsiline devam ediyor olduğum bölümde Türkolog'ların haklı sitemi var.Peki nedir bu sitemin sebebi? Türk tarihinin büyük bir çoğunluğunu başka kaynaklardan öğreniyor olmamız çünkü kendi tarhimizi yazmamışız.





En eski tarihlerden ve kültürlerden biri Çin tarihi yine Hint tarihi, Bizans tarihi, Mısır tarihi kültürleri ile ilgili hemen hemen herşeyi ya resmetmişler veyahut yazmışlar. Tarihimizin büyük bir kısmını Çin Yıllıklar'ından öğreniyoruz.Rus yıllıklarından alıyoruz bir kısmını sonra Bizans kaynaklarından öğreniyoruz.





Mesela Türklerin yıllarca zafer kazandıkları Turan Taktiğini Bizanslı müellif Maurikios'un Tactica eserinden öğreniyoruz... Fatih Sultan Mehmedin genç yaşta İstanbulu fethini konuşuyoruz hep hayıflanıyoruz bu yaşa geldik ortaya birşey koyamadık diye peki neden Mehmed Han'ın genç yaşında bildiği 7 dili aldığı matematik coğrafya fen ilimlerini konuşmuyoruz... Sorumuza dönecek olursak "neden yazmalı?" Yazmalı çünkü tarihe not düşmeli gelecek nesil olumlu olumsuz yönü ile bilmeli değerlendirmeli ders almalı.





Firavunlar yazılmalı mesela Firavunu Firavun yapan şakşakcıları unutulmamalı.Zalimler tarihe not düşülmeli ki bu topraklardan zalim çıkmasın.Yezidleri yazmak lazım ki analar "size bu gün su bile yok" diyen zalimleri yetiştirmesin. Herşeyi kayda düşmeli ki karşılaştırsın gelecek nesiller.





Neyi karşılaştıracaklar peki biz insanlar günümüz dünyasını nasıl yaşanmaz kılmışız, ilme fenne insanlığın faydasına harcayacağımız zamanı birbirimizi yemek için kullandığımızı görsünler.Belki onlar yaşanabilir bir dünya inşaa http://ederler.Biz  beceremedik... O yüzden herşeyin yazılması gerektiğini düşünüyorum tarihe bir not bırakmak için ve nasıl olsa bizde bu dünyadan bir tarih olup gideceğiz....





Hatice Nur





meridyenhaber.com