Memur-Sen tarafından Ankara Congresium’da gerçekleştirilen “Sözleşmeliye Kadro Şöleni”nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, memur ve emekli maaşlarına uygulanacak olan zam oranını yüzde 25 olarak açıkladı. Açıklanan zam oranı ise beklentilerin altında kaldı.

Memur-Sen tarafından Ankara Congresium’da gerçekleştirilen “Sözleşmeliye Kadro Şöleni”nde konuşan  Cumhurbaşkanı Erdoğan, memur ve emekli maaşlarına uygulanacak zam oranına ilişkin açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, enflasyon rakamları ile birlikte memurlara yüzde 16,47’lik, emekliler için ise yüzde 15’lik zam oranının yerine yüzde 25 oranında zam uygulanacağını duyurdu. Fakat açıklanan rakam, memur ve emeklilerin beklentilerinin altında kaldı.

MEMUR YÜZDE 16,4, EMEKLİ YÜZDE 15,4 ALACAKTI, YÜZDE 25 ALACAKLAR

Enflasyonda düşüş trendine geçtiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklanan enflasyon rakamı ile birlikte memur ve emekli maaşlarının da belirlendiğini ifade ederek, “Enflasyon rakamlarının belirlenmesi memur ve emekli maaşlarının da belli olması anlamına geliyor. Geçtiğimiz yıl enflasyonu dikkate alarak yüzde 80 oranında bir artış yapmıştık. Vergi muafiyeti, sözleşmeliye kadro gibi birçok düzenleme de getirmiştik. Açıklanan enflasyon rakamları ile kamu görevlilerine Ocak ayından itibaren maaş artışlarını kapsayan artış oranı yüzde 16,48, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinde ise bu oran yüzde 15,4 olarak ortaya çıkmıştır. Buradan memur, emeklilerimize maaş artış oranını yüzde 25 olarak uygulayacağımız müjdesini vermek istiyorum” dedi.

ASGARİ ÜCRETE YAPILAN ZAM BEKLENTİ OLUŞTURMUŞTU

Asgari ücrete yapılan yüzde 54,66 oranındaki zammın ardından memur ve emekliler de benzer oranlarda beklentiye girmişti. Memur ve emekliler ortalama yüzde 40 oranında zam beklerken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yüzde 25 olarak açıklaması ise beklentilerin altında kald

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 4 BİN 375 TL

Buna göre, en düşük memur maaşı 11 bin 381 lira, memur emeklisi aylığı 7 bin 597 lira ve en düşük emekli aylığı 4 bin 375 lira oldu.

Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarını kapsayan 6 aylık dönemde enflasyon farkı yüzde 16,39 olmuştu. Söz konusu maaşlar hesaplanırken, memur ve memur emeklilerinin bir önceki 6 aylık dönemde aldığı toplu sözleşmeden doğan artış 6 aylık enflasyondan çıkarılıyor ve yeni alınacak zam oranı ekleniyor. Bunun yeni dönemde rakamsal olarak memur ve memur emeklisinin alacağı artış oranı ortaya çıkarılıyor. Memurlar toplu sözleşme gereğince Ocak ayında yüzde 8 zam alıyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise yüzde 7 alıyor.

KKTC’de asgari ücret

11 bin 800 lira oldu

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ülkede 2023 yılının asgari ücretini net 11 bin 800 Türk Lirası olarak açıkladı.

Hükümet, işçi ve işveren temsilcilerinin katıldığı komisyon, üçüncü toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda taraflar, geçen yıl net 8 bin 600 Türk Lirası olarak uygulanan asgari ücrete zam yapılması konusunda uzlaştı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, 2023 yılında ülkede uygulanacak asgari ücretin net 11 bin 800, brüt 13 bin 563 Türk Lirası olarak tespit edildiğini belirtti. Taçoy, yeni ücretin Ocak ayından itibaren uygulanacağını ifade etti.

Yeni asgari ücretin taraflara hayırlı olmasını dileyen Taçoy, iş yerlerine yaklaşık yüzde 50 sigorta prim desteği verileceğini vurguladı.

Kaynak: Milli Gazete /Mehmet Fahri Özkan