Hükümetin yanlış ekonomi programı ve  Türk Lirası'nın dolar kuru karşısında hızla değer kaybetmesi vatandaşın cebine yansıyor. Tüm bunlarla birlikte enflasyon da durmadan yükseliyor.  TÜİK rakamlarına göre enflasyon %21 civarında olsa da ekonomistler enflasyonun TÜİK'in açıkladığı rakamların çok üstünde olduğunu ifade ediyor. Yine uzmanlar ekonomideki kötü gidişatın temel sorumlusunun hükümet olduğunu ifade ediyor. 

AYÇİÇEK YAĞLARININ FİYATI FIRLADI

Neredeyse her kalemde zam gelirken en çok dikkat çeken son dönemlerde ayçiçek yağlarına gelen zamlar. Ayçiçek yağlarının fiyatları katlanırken vatandaşın cebindeki parada hızla eriyor. A haber ise ayçiçek yağına gelen zamlardan hükümeti sorumlu tutmuyor.

A HABER'DEN STOKÇULUK AÇIKLAMASI

Zamlar yağmur gibi yağarken, A haber aslında bu zamların hükümetin yanlış ekonomik politikalarından değil stokçuluk sebebiyle yaşandığını ifade etti. A Para Yayın Koordinatörü Özlem Doğaner. canlı yayında 

"Eskiden namuslu insanlar bir tavır koyarlardı ve daha etkili olurdu. Satmıyorum derlerdi, biterdi. Şimdi yandaki dükkan senden daha fazla para kazanıyorsa sen niye kazanmıyorsun diye seni daha kötü bir durumdaymış göstermeye çalışıyor. Bu ahlaki erozyona neden oluyor. Ahlaki erozyon enflasyondaki en büyük yük. Enflasyonda 10 puanlık bir ölçümde bunun 4 puanı algıyla oluşuyor. Fiyatlama davranışlarını düzeltirsek enflasyonda da ciddi bir mücadele örneği vermiş olacağız. Erdoğan'ın söylediği bu stokçuluk meselesinin üzerine gitmek, fiyat davranışların daha fazla denetim altına alınması meselesi çok önemli.

Doğaner açıklamalarının devamında şu ifadelere yer verdi:

"Kurda dengelenme oluşuyor şu anda. Hızlı dalgalanma bölümünü geçtik. Hatta bir süre sonra düşüşe geçtiği zaman tamamen zarar edilmiş olacak. Şu anda olan vatandaşa oluyor. Daha fazla denetime ihtiyaç duyuluyor. Daha doğrusu denetim yapılıyor ama daha yüksek oranlarda ceza gerekiyor.

Sadece elindeki mal değil. Kurla hiç ilgisi olmayan ürünler var. 30 yıllık evin dolarla ne farkı var. 30 yıllık evine zam yapıyor. İnsanların kirada oturmasına ve ev sahibi olmasına engel oluyor.

Şu anda kiracı dava açmak istese çok haklı konuma düşecek. 1 yılda 3 defa istenemez bir kiracıdan. Yarın o kiracıları bulamayacaklar. Otomobilde çok ciddi sıkıntı var. Orada bile stokçuluk var.'' dedi.

Marketteki zamları da stokçuluğa bağlayarak ''Marketteki fiyat oyununa bakalım. Eski fiyatı 15,95 iken 21.50. Bu da marketinden marketine değişiyor. Baldo pirinçte 31.90, 33.90. Bu arada yeni fiyat diye verdiğimiz ortalama fiyatlar. Daha yüksek fiyatlar. Marketler arasındaki çok farklı. Makarna 3,65 iken 4.20. Ayçiçek Yağı 89'dan 109' çıkmış durumda. Peynir 44,90'dan 64,50'ye, Deterjan 59,90'dan 77,90'a kıyma 59,90'dan 72,90'a şampuan 13,90'dan 23,90'a çıkmış durumda..'' ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN DA STOKÇULUK VURGUSU YAPMIŞTI

A Para Yayın Koordinatörü Özlem Doğaner'in de ifade ettiği gibi Cumhurbaşkanı ve AKP Başkanı Recep Tayyip Erdoğan bundan önce de fahiş fiyatların stokçuluktan kaynaklandığını ifade etmişti.