"Kabile devleti nereden geliyor bizim aklımıza"

Karar gazetesi yazarı Ahmet Taşgetiren, "yerel seçimlerin beka seçimi" olduğunu söyleyen siyasi parti liderlerine tepki gösterdi. Beka sorunun milli mücadele ortamında söylenecek bir söz olduğunu dile getiren Taşgetiren, "Beka, bir seçim propagandasının uzantısı haline geliyor. O da toplumun bir kesiminde bunlar her şeyi kullanır gibi bir algı oluşmasına yol açıyor" ifadesinde bulundu.

Taşgetiren, TV5'te yayınlanan Yıldıray Oğur'un hazırlayıp sunduğu Medya Analiz programında konuştu. 31 Mart'ta yapılacak seçimlerin "beka meselesi" olduğunu söyleyen siyasi parti liderlerine tepki gösteren Ahmet Taşgetiren konuşmasının ilgili bölümüne şunları ifade ederek tepkisini ortaya koydu.

"Bir devlet dili olarak bunun kendi toplumuza ve dünyaya ilan edilmesini problemli buluyorum. Beka ne demek? Biz Türkiye olarak bir var olma yok olma tercihiyle karşı karşıyayız anlamına geliyor. Bazen en yüksek kademelerde ”Biz bir kabile devleti değiliz” gibi bir ifade kullanıyor.  Ben şöyle düşünüyorum: İngiltere’de birisi mesela kraliçe ya da başbakan ”Biz bir kabile devleti değiliz” gibi bir cümle kullanmaz. Biz de bir büyük devletiz. Asırlardan, onun içinden gelen bir devletiz. Kabile devleti nereden geliyor bizim aklımıza onu savunma cümlesi olarak niye kullanıyoruz. Halka bir beka sorunuyla karşı karşıyayız demek neye, hangi ihtiyaca tekabül ediyor. Halk ne yapacak; Cumhur İttifakı kazanmadığı taktirde Türkiye’nin bekası tehlikeye girer tarzında bir seçim söylemine monte edilmiş bir beka sorunu… İnsanlardaki beka hassasiyetini de ortadan kaldırır. Çok dar zamanda beka sorunumuz var… Bu milli mücadele ortamında söylenecek bir şey. Var oluş, yok oluş orada devreye girer. Bu normalde milli bir ses olması lazım. Ama bir seçim propagandasının uzantısı haline geliyor. O da toplumun bir kesiminde bunlar her şeyi kullanır gibi bir algı oluşmasına yol açıyor."