Guardın:'Türkiye İngiltere'den plastik çöp ithalatını artırıyor, çevre uzmanları endişeli'





Türkiye Kasın 2017 ile Ekim 2018 tarihleri arasında İngiltere'den 80 bin ton palstik çöp aldı. İngiltere'den Türkiye'ye gelen plastik çöplerde 1 yıl öncesine kıyasla yüzde 33 oranında artış göstermesi dikkat çekti. Böylece Türkiye Malezya'nın ardından İngiltere'nin en çok çöp gönderdiği ikinici ülke konumuna yükselmiş oldu.





Bu artışın nedeni Çin'ın almış olduğu kararlara dayanıyor. Son yıllarda İngiltere plastik çöplerin çoğunluğunu Çin'e gönderiyordu. Sadece üç yıllık bir dönemde İngiltere'den Çin'e giden plastik çöp miktarı yaklaşık yarım mlyon seviyelerinde seyrediyordu.





Çin bir yıl içerisinde İngilterenin ürettiği plastik çöplerinin yaklaşık üçte ikisini alıyordu. Ançak yaklaşık 1 yıl önce Çin ülke dşından çöp almayı yasaklayan bir kanun çıkardı. Bu kanun çıkınca İngiliz plastik çöp üreticileri, bu olaydan İngiltere'nin olumsuz etkileneceğini ve çöp dağları ile karşılaşa bileceklerini konuşuyorlardı.









Çin'in ülke dışından çöp almayı yasaklayan kararının ardından İngiltere kısa sürede sorunu çözerek, Çin'den doğan boşluğu Endonezya ile doldurdu ve şuan itibarı ile İngiltere'nin en çok çöp gönderdiği ilkeler arasında Endonezya bulunmaktadır.





Plastik çöp dağlarının oluşmasından korkan İngiliz yetkililer sandıkları ve tahmin ettikleri gibi çöp dağı sorunları ile uğraşaçak hiç bir sorunla karşılaşmadılar. Çin'in çekilmesi ile kısa sürede bu boşluğu Endoneya ile dolduran İngiltere, çöplerin bir kısmınıda yakarak sorunun üstesinden gelmektedir.









TÜRKİYE İKİNCİ SIRAYA YERLEŞMİŞ DURUMDA





BBC Türkçenin haberine göre, Malezya 2017 ile 2018 tarihleri arasında İngiltere'den plastik çöp alımını yüzde 68 artırarak 105 bin tona çıkardı.





Türkiye ise İngiltere'den bir önceki yıla göre yüzde 33 oranında daha fazla çöp alarak bu miktarı 80 bin tona çıkardı.





Üçüncü sırada yer alan Planya ise İngiltere'den çöp alma miktarını azda olsa azaltma yönüne gitti.









MALEZYA NEDEN İNGİLTERE'NİN ÇÖPLARİNİ İSTİYOR





Malezya Tüketici Birliği ve "Dünya'nın dostları" vakfı analisti Magesvari,





"Malezya bu kadar plastik çöpü işleyerek geri dönüştürebilecek kapasiteye sahip değil. Geri dönüşüm tesislerinin sayısı sınırlı" diyerek tepkisini şu sözlerle ortaya koydu: "Malezya dünyanın çöplüğü değil. Plastik çöp alımı bir an önce durdurulmalı"  diye konuştu.