Star Yazarı: 'Fiyatı neden yükseltiyorsun?' diyen başkan, en son internetten sattığı arabasını kaça almış vaktiyle?






Star Yazarı Ersoy Dede, ‘Fiyat denetimi işinin tadı kaçmak üzere’ başlıklı yazısında son günlerde dönen ‘denetim’ tartışmalarına değindi.Star Yazarı Ersoy Dede, ‘Fiyat denetimi işinin tadı kaçmak üzere’ başlıklı yazısında son günlerde dönen ‘denetim’ tartışmalarına değindi.


Dede, şu ifadeleri kullandı: 


Özellikle kur dalgalanmalarını fırsat bilen bazı firmaların, ürünlerine zam yapması sonrası millet haklı olarak tepki gösterdi. O ilk gün de söylemiştim yine aynı yerdeyim. Açık ekonomilerde gösterilecek olan tepkinin biçimi bellidir; alış-veriş yapmazsınız biter. Bu kadar ama. Bunun dışındaki her türlü müdahale sorunları içinden çıkılmaz bir hale getirmekten başka işe yaramaz. Misal Gaziantep Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’nun pazarda yaptığı denetimlerin görüntüleri servis edildi dün. Başkan alış faturasından 70 kuruş olduğunu öğrendiği domatesi pazarcının 5 TL’ye satamayacağını söylüyor. Ve pazarcıya da diyor ki; “Ya fiyatı düşür ya da topla tezgahını.” Şimdi bir dakika. Pazarcının, tezgahını toplamakla tehdit edilmesine yol açan suçu ne? Vergi kaçırıyorsa anlarım. Satış yapmak için kiraladığı tezgahın ücretini ödemiyorsa tamam.Fakat, ‘Sen ucuza almışsın bu kadar kâr sana çok’ deyip tezgahı kaldırtmaya kalkmak kimse kusura bakmasın ama tribünlere oynamaktır. (Ha bu arada, Sayın Başkan bu mevsimde 70 kuruşa domates alınabileceğine inanıyor, orasını hiç tartışmıyorum) Daha anlaşılır bir örnek vereyim.


Bir müteahhite; “70 bin liraya mâl etmişsin sen bu konutu. Arsa payıyla birlikte en fazla 150 bin lira olsun. Nasıl olup da 500 bin liraya satarsın!. Topla tezgahını” diyebiliyor muyuz? Diyemiyoruz. Demeyelim de zaten. Zira bu işlere bir kere müdahale etmeye başlarsak, toparlayamayız. Zabıta denetim yapacaksa, tezgahta yazan fiyatla kasadan geçen fiyat aynı mı, buna baksın.  Bir de üzerinde yazdığı ağırlık gerçek mi, buna baksın. ‘Fiyatı neden yükseltiyorsun’ diye bir soru da olmaz, müdahale de olmaz. Aynı belediye başkanı, en son internetten sattığı arabasını kaça almış vaktiyle? Ã„hnliches Foto