Ruhani Erdoğan'a söyledi Reuters son dakika olarak geçti!






İRAN'daki gösterilerle ilgili son dakika haberi ünlü Reuters ajansı Türkiye'ye dayandırarak duyurdu. Ajans, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin Erdoğan ile görüşmesinde söylediklerini aktardı. Buna göre eylemler bir kaç güne bitecek.












İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin görüşmede Erdoğan'a 'İran'daki olayların bir kaç güne biteceğini söylediği' bildirildi. Reuters ajansı 'Türkiye cumhurbaşkanlığı' kaynaklarına dayandırarak bu gelişmeyi abonelerine geçti.

Reuters haber ajansına göre, Hasan Ruhani telefon görüşmesinde İran'daki protestoların birkaç gün içinde bitmesini umduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre görüşmede İran'da 28 Aralık'tan bu yana süren gösterilere değinildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye olarak İran'ın toplumsal huzur ve istikrarının korunmasına önem verdiklerini vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İranlı mevkidaşı Ruhani'ye, halkın barışçıl gösteri hakkını kullanırken kanunların çiğnenmemesi gerektiği yönündeki açıklamasını isabetli bulduğunu da ifade ettiği belirtildi.

İRAN'DA SON DURUM NE?

İran'ın farklı kentlerinde düzenlenen rejim karşıtı protestolar birinci haftasını bitirirken, bugün düzenlenen rejim yanlısı gösterilerde İran bayrakları, dini lider Ayetullah Ali Hamaney'in resimleri ve "İsyancılara ölüm" yazılı dövizler taşındı. Protestolarda "Liderimiz, biz hazırız" ve "Damarlarımızdaki kanı liderimize sunuyoruz" sloganları da atıldı. Gösteriler, İran Devlet Televizyonu tarafından yayımlandı.

Gece boyunca hükümet karşıtı protestolarda ise azalma olduğu gözlendi. İşsizlik, yüksek enflasyon ve yolsuzluğu protesto etmek için 28 Aralık'ta başlayan protestolarda şu ana kadar 20'den fazla kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişiyse gözaltına alındı.

GÜVENLİK KONSEYİNİ TOPLANTIYA ÇAĞIRDI

ABD Başkanı Donald Trump, hükümet karşıtı protestoları destekleyen Twitter mesajlarında İran hükümetinin protestolar karşısındaki tutumuna tepki göstermişti. ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni İran gündemiyle acil toplantıya çağırdı.

DÜN GECE ÇATIŞMALAR VARDI

Salı'yı Çarşamba'ya bağlayan gece kırsal bölgelerden sınırlı düzeyde şiddet eylemleri ve çatışma haberleri geldi.

İran Devlet Televizyonu, İsfahan'da iki kişinin polis noktasını ve bir bankayı ateşe verdiğini, olayda ölen ya da yaralanan olmadığını duyurdu. Devlet medyası ve AFP muhabirleri, başkentte polis varlığının azaldığını da aktardı. Önceki iki gece, farklı kentlerden ölüm haberleri gelmişti.

HAMANEY VE RUHANİ'DEN FARKLI AÇIKLAMALAR
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Pazartesi günü bir araya geldiği milletvekillerine hitaben yaptığı konuşmada protestoların bir tehdit olarak değil, insanların sorunlarını görmek için bir fırsat olarak ele alınması gerektiğini söylemişti.

Dini lider Ayetullah Ali Hamaney ise yayımladığı açıklamada protesto eylemlerini "ülkenin düşmanlarının para, silah ve ajanlarını kullanarak başlattığını" ifade etmişti. Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklamada ise Ruhani'nin çağrılarına destek verilmişti. Açıklamada, "Şiddetten kaçınılması ve provokasyonlara kapılınmaması lazım geldiğine inanıyoruz" ifadeleri yer almıştı.