Otomatik BES çalışanların emekliliğine kadar sürecek


Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın Yeni Ekonomi Programı çalışmaları kapsamında Bireysel Emeklilik Sisteminde yeni bir düzenlemeye gidiliyor.


Bireysel emeklilik , 17 Aralık 2016 tarihli Resmi Gazete kararıyla başta devlet memurları olmak üzere çalışanların maaşlarından belli oranda bir kesinti şeklinde uygulanmış, otomatik hale getirilmişti. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın yakın tarihte açıkladığı Yeni Ekonomi Programı'nda BES'e ilişkin yeni bir düzenlemeye gidiliyor.

Halihazırda uygulamada olan Bireysel Emeklilik Sisteminde çalışanlar, talep ettikleri takdirde sistemden ayrılabiliyor. Ancak yeni düzenleme sonrasında çalışanlar, emekliliğe kadar sistemden ayrılamayacak.

Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre; BES için yeni ve ciddi bir reform hazırlığı gündemde. Avustralya modelini benimseyen çalışmada ölüm ve ciddi hastalıklar haricinde emekli olunan süreye dek sistemden çıkış yapılamayacak.

Bir diğer adı "Otomatik Katılım" olarak bilen sisteme dair çalışmalarda ilginç detaylar yer alıyor. Şu anda gönüllü olarak BES'te kalan çalışanların hesapları, bu düzenlemenin gerçekleşmesi durumunda zorunlu olarak devam edecek.

 


Çalışmaya ilişkin en tartışmalı kısım; işten ayrılan ya da çıkarılan çalışanların hesapları dondurulacak ve para çekemeyek. Fonda biriken para ise katkı almaya devam edecek.