Medeni Kanun’da değişiklik şart!






Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı iş birliğinde gerçekleştirilen Gündem Buluşmaları: Nafaka Sistemi programı ile mevcut nafaka sistemi masaya yatırıldı.!


Toplumda kimi zaman büyük eleştirilere maruz kalan mevcut nafaka sisteminin sorunlarının giderilmesi için Gündem Buluşmaları: Nafaka Sistemi programı düzenlendi. Programa Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk katıldı. Programın basına açık bölümünde konuşan Adalet Bakanı Gül, nafaka sisteminden kısaca bahsetti. Gül, “Türk Medeni Kanunu’nun 175. maddesine göre boşanma nedeniyle yoksulluğa düşecek taraf kusurunun daha ağır olmaması şartıyla diğer taraftan ekonomik gücü oranında süresiz olarak veya bir defaya mahsus toplu olarak nafaka isteyebilmektedir. Hâkim, yoksulluk nafakasına dair talebi değerlendirirken tarafların ekonomik ve sosyal durumlarını dikkate alarak karar vermektedir. Yoksulluk nafakası, alacaklı eşin yeniden evlenmesi veya taraflardan birinin ölümü sonucunda kendiliğinden ortadan kalkmaktadır” dedi.

MAĞDURİYETLER ORTADAN KALKACAK


Gerçekleştirdikleri çalıştay ile mevcut sistemin mağduriyetlere neden olmamasının önüne geçmek istediklerini belirten Gül, “Nafaka ile ilgili konuları yargı mercilerine taşıma sayısı ve sıklığı dikkate alındığında konu, üzerinde hassasiyetle çalışılması gereken toplumsal bir önem kazanmaktadır. Bu konu sadece ekonomik bir fayda/çıkar ekseninde ele alınamayacak kadar çok boyutludur. Birey olarak boşanan eşlerin karşılıklı hak ve çıkarlarından çocukların yarar ve esenliğine kadar farklı boyutları olarak sosyal bir konudur.” ifadelerini kullandı.

ADİL BİR GÜNCELLEMEYE OLANAK SAĞLAYACAK


Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk Selçuk, düzenledikleri bu çalıştaydan elde edilecek çıktılar ile nafaka sisteminin adil bir şekilde güncelleneceğini dile getirdi. Bakan Selçuk: “Uyuşmazlığa konu olan evliliğin süresi, tarafların yaşları ve yeniden aile kurma olasılıkları, sosyoekonomik durumları, mesleki durumları gibi önemli unsurların nafaka düzenlenmesinde değerlendirmeye dâhil edilmesi, adil kararların ortaya çıkması açısından elzemdir” dedi.