Mavi Marmara için verilen tazminatı devlet şehit yakınlarına vermedi!






İsrail'in hunharca katlettiği 10 vatandaşımız için pazarlık masasında varılan anlaşmayla İsrail'in ödediği 20 milyon dolarlık tazminatı, Maliye Bakanlığı "haksız zenginleşme" olarak değerlendirdi ve şehit yakınlarına vermedi.


















Maliye Bakanlığı, Mavi Marmara mağdurlarına tazminatı 'haksız zenginleşme' olarak değerlendirdi. İsrail'in 10 aileye ödenmek üzere 1 Ekim'de yatırdığı 20 milyon doları vermeyen bakanlık, itiraz eden ailelere de mahkemeyi gösterdi.




"İsrail'le normalleşme" adı altında yürütülen pazarlık sonucu 20 milyon dolarlık tazminat, şehit ailelerine verilecekti. 10 aileye 2'şer milyon dolar olarak bölünecek olan tazminat Maliye Bakanlığı tarafından "haksız zenginleşme" sayıldı. İsrail’in Mavi Marmara’da şehit olanlara ödenmek üzere verdiği 20 milyon dolar mahkemeye taşındı. Ailelerin açtığı davada karşı tarafta yer alan Maliye Bakanlığı, ‘davacıların sebepsiz zenginleşmesi’ diyerek davanın reddini istedi.


AİLELERE MAHKEME YOLU GÖSTERİLDİ


Açıklama, CHP Milletvekili İbrahim Özdiş’ten geldi. Meclis’te basın toplantısı düzenleyen Özdiş, İsrail ile yapılan sözleşmeyi hatırlattı, sözleşme gereği yakınlarını kaybeden 10 aileye ödenmek üzere hükümet hesabına 1 Ekim 2016 tarihinde 20 milyon dolar yatırıldığını söyledi. Ancak geçen sürede ailelere ödeme yapılmadı. Özdiş, ödeme yapmayan bakanlığın ailelere mahkeme yolunu gösterdiğini belirterek şunları söyledi:


“Ailelerce açılan davalarda, davalı olarak hükümeti temsilen Maliye Bakanlığı taraf olmuş ve maalesef ya davacıların sebepsiz zenginleşmesinden bahsederek ya da tamamı ile davanın reddini isteyerek skandal bir yaklaşım sergileyebilmiştir. Oysa her aileye ödenecek miktar bellidir ve 2 milyon dolara karşılık gelmektedir. Para her aileye mutlaka ödenmek zorundadır.”


Mavi Marmara davası


BİZ ANLAŞTIK, SİZ UĞRAŞIN


Bu durumda idarenin takdir yetkisi bulunmadığını, idare hukukundaki ‘bağlı yetki kuralı’ gereğince bu ödemenin yapılması gerektiğini söyleyen Özdiş şöyle devam etti:

“Hükümeti temsilen eski davalarda dahili davalı olan ya da yeni davalara davalı olarak cevap veren Maliye Bakanlığı, enteresan bir şekilde sanki ortada bir anlaşma yokmuş ve hesaplarına, muhataplarına ödenmek üzere tazminat parası havale edilmemiş, sıradan bir tazminat davasına cevap verir gibi davanın reddine hüküm kılınmasını isteyebilmektedir. Yani adeta ‘Biz anlaştık, paraları aldık ama siz gidin uğraşın’ demişlerdir.”


İHH DOĞRULADI


Öte yandan gelişmeler kamuoyunda yer alınca İHH Genel Başkan Yardımcısı ve Medya sorumlusu Serkan Nergis, twitter hesabından yaptığı açıklamayla skandal olayı doğruladı. Nergis şunları yazdı:


"Mavi Marmara tazminatlarıyla ilgili basına düşen haberler maalesef doğrudur. Haberlerin kaynağı, Maliye Bakanlığı'nın bu dilekçeleridir."


"Maliye Bakanlığı, şehidleri "tehlikeyi bilerek Gazze'ye gitmek"le, şehid ailelerini ise "sebepsiz zenginleşmek"le itham etmektedir."


İHH mavi marma serkan nergis       Milli gazete