İşte enflasyonla mücadelede devreye alınan kararlar






"Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı" kapsamında alınan kararlar belli oldu. Bakan Albayrak, firmaların yüzde 10 indirim yapacağını açıkladı.


Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın İstanbul Kongre Merkezi'nde "Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı"nı açıklıyor.

İş dünyasının önemli simaları da programın açıklandığı merkezde bulunuyor.

İş dünyası temsilcileri, Bakan Albayrak'ın konuşması öncesinde kısa değerlendirmelerde bulunuyor...

TBB Başkanı Aydın: Finans sağlamaya devam edeceğiz

Programın açılış konuşmasını yapan Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, “Bankalar olarak ekonominin finansmanı için kaynak bulmaya ve finans sağlamaya devam edeceğiz. Nominal faiz hadlerinin daha aşağı seviyede olması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

MÜSİAD Başkanı Kaan:  Üzerine düşen görevi yapmaya hazırız

MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan, "MÜSİAD üzerine düşen görevi yapmaya hazırdır. Ekonomi yönetimimizin enflasyonla topyekun mücadele sonuna kadar desteklediğimizi ifade etmek istiyorum" dedi.

TÜSİAD Başkanı Bilecik: İki adım önemli; sıkı para ve maliye politikası

TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik ise konuşmasında şunları söyledi: Enflasyonla Mücadele Programı, zorlu dönemden çıkışın en önemli hamlesidir. İş dünyası olarak bu programın başarısı için fazlasıyla sorumluluk almaya, görevimizi yerine getirmeye hazırız. Enflasyonun düşürülmesi için en önemli iki adım, sıkı para politikası ve bunu destekleyecek tasarruf tedbirlerini içeren maliye politikasının sürdürülmesidir. Sürdürülebilir güven ortamının dış ilişkilerde değeri bir hayli yüksektir, etkili bir dış politika ekonomimizi fazlasıyla güçlendirecektir

Tarım ürünleri için alınan kararlar


Ucuz Et Projesi'nin devam edeceğini açıklayan Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli ise, enflasyonla mücadele kapsamında bugünden geçerli alınan kararları şu şekilde açıkladı;
"Gübrede 35 ürüne yüzde 10 indirim yapılacak. Çaykur zam yapmayacak. Sulama ürünlerine yönelik yüzde 10 indirime gidilecek. Et ve Süt Kurumu 10 üründe yüzde 10 indirim yaptı, Atatürk Orman Çiftliği 14 üründe yüzde 10 indirim yaptı. Sığ ve toz gübreyle yemde yüzde 10 indirim yapıldı. TMO pirinci yüzde 20-40 indirimle arasında satmaya devam edecek. Carrefour, BİM, Şok, Migros ve Metro 50 üründe iki ay süreyle yüzde 10 indirim yapacak."

İşletmelere yeni finansman desteği


Sanayi Bakanı Mustafa Varank'ın konuşmasından satır başları şöyle: Bağlı kurumlarımızla birlikte elimizdeki tüm araçları seferber ediyoruz. Öncelikle finansman destek programını hayata geçiriyoruz. İşletmelerin TL cinsi kredilerinde yüzde 14'e kadar finansman desteği vereceğiz. İhracat yapacak olan KOBİ’lere 200 bin dolara kadar 180 gün vadeli libor oranında yeni bir destek veriyoruz. 3 milyar liralık finansman erişim sağlanmış olacak. KOSGEB borçları 1 yıl ertelenecek. KOSGEB tarafından destek kararı alınan üç farklı programla toplamda 1 milyar liralık makine ve teçhizat yatırımına %25’e kadar ilave destek sağlayacağız. Cari açığa neden olan ürünler için yerlileştirme programı kapsamındaki ikinci çağrımızda, en az 1,5 milyar liralık yeni yatırıma destek vereceğiz.

"Emekçiyi de ve işvereni de enflasyona ezdirmeyeceğiz"


Aile Çalışma ve Sosyal Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, ise şunları söyledi;
"Emekçileri enflasyon karşısında ezdirmedik, ezdirmemeye devam edeceğiz. İşvereni de koruyacağız. İşvereni desteklemek için politikalar geliştirmeye devam edeceğiz. Yapısal reformlar konusunda enflasyonla mücadeleye destek vereceğiz. Birçok reform paketi programın içinde yer alacak. İstihdamı destekleyecek yeni programlar da açıklayacağız. Kısa çalışma ödeneğini yakın zamanda planlıyoruz."

Albayrak: Yüzde 10 indirim kampanyası başlatıyoruz


İş dünyası temsilcileri ve Bakanların ardından Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak açıklamalarda bulunuyor.

Albayrak'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde;

- Bugün açıklayacağımız programla yatırımcı güvenini çok daha ileriye taşıyacağız.

- Spekülatif ataklar ağustos ve eylül ayı ile birlikte püskürtülmüştür.

- Aksiyon ve adımlarımız ile yürütülen etkin para politikası, kapsamlı YEP ile birlikte piyasanın beklentileri büyük ölçüde karşılanmıştır, oluşturulmak istenen endişe havasına izin verilmemiştir.

- Yatırımcı güvenini çok daha ileriye taşıyacağız.

- Önümüzdeki sürecin ilk fazı olan dengelenme süreci başlamıştır.

Spekülatif ataklar bitti


- Kurdaki oynaklık yavaş yavaş geride bırakıldı, şimdi sıra fiyatlamalarda dengelenmeyi sağlamaktır.

- Bu atakların özellikle kurda neden olduğu oynaklığa karşı alınan tedbirlerle belirsizlik ve dalgalanma dizginlenmiş ve spetülatif ataklar püskürtülmüştür.

- Oluşan bu köpüğün artık dengelenme süreciyle birlikte aşağı yöne inme sürecinin başlaması gerekiyor.

- Eylül ayı enflasyon rakamları uzmanları da şaşırtacak bir oranda piyasa beklentileri üzerinde gerçekleşti, hiç kimse beklemiyordu, köpüğün neticesiyle karşı karşıya kaldık.

- Fiyatlarda normalleşmenin sağlanacağı bir sürece giriyoruz.

- Ekonomi anlayışımızın temelinde insan var.

- Bizim ekonomi anlayışımızda topyekün milletçe kazanmak var.

- Bugün spekülatif ataklarla fiyatlarda oluşan bu tablo kimsenin çıkarına değil.

- Bugün bu ortamda kar artırma amacıyla yapılacak her girişim kısa soluklu, yakın gelecekte çok daha büyük zararları beraberinde geçirecek adımlar olacaktır.

- Son bir haftadır iletişime geçtiğimiz tüm paydaşlarımız taşın altına elini koymayı bir ülke vazifesi olarak gördü.

Kampanyaya katılmak zorunlu değil


- Tam paydaşların birlikte kazandığı bir tabloyu el birliğiyle oluşturacağız.

- Enflasyonla mücadele, fiyat istikrarı tek başına kurumların, bakanlıkların ya da devletlerin yürütebileceği bir mücadele değildir, 81 milyonun omuz vereceği bir mücadele olmazsa hep bir tarafı eksik ve yarım kalacaktır.

- Bu hareketin firmalarımızı zora sokmaması, işsizliğin artamaması için neler yapılabilir, bunları çalıştık.

- Kamu olarak bizler de ne yapacağımızı tüm bu çerçevede çalıştık.

- Tüm ekip olarak tüm üretim, hizmet, tedarik ve perakende zincirlerindeki firmalarımızla görüşme yaptık, bu görüşmelerde büyük bir destek ve sahiplenme gördük.

- Tüm firmalarımızdan asgari yüzde 10 indirim yapmaları ve bu indirimi yıl sonuna kadar sürdürmeleri konusunda mutabık kaldık.

- Katılanlardan mutluluk duyduk, katılmayanlara da bir şey diyemeyiz, zorunluluk yok.

- Buna katılan tüm firmalarımız belirlenen logo ile birlikte asgari yüzde 10 indirim uygulayacaklarını taahhüt ettiler.

- Bu yüzde 10 alt limit, bunun üzerine ne kadar çıkarlarsa destekleri o kadar fazla olur.

- Yıl sonu indirim dönemi, zaten bu indirimler yapılıyor falan değil, bu logo ile mücadele kapsamında yansıtılacak indirimler halihazırda yapılmasına kadar verilen indirim kampanyalarına ek olacak.

- Burada enflasyon sepetinde bulunan ürünlerin tüm markaları var.

- Bu mücadeleye sahip çıkın, omuz verin.

- Bu kapsamda bir internet sitesi kurduk.

Elektrik ve doğalgaza zam yok


- Tüm kurum ve paydaşlarla güçlü bir koordinasyon ortaya koyduk.

- Öncelikli olarak yine küresel olarak çok büyük bir değişim süreci olmadığı sürece elektrik ve doğal gaza yıl sonuna kadar zam yapmayacağız.

- Bekleyen KDV iade ödenme süreçlerini çok ciddi hızlandırarak yıl sonuna kadar neticelendirmeyi taahhüt ediyoruz.

- İşçi çıkarmalarının önü geçilmesi aşamasında işletmelerimize destek vereceğiz.

Bankalar kredi faizlerini %10 indirecek


- 2019 başından itibaren kdv iade başvurularını, 10 gün içinde iade talebinin yüzde 50'sini ödeyecek bir süreci başlatacağız.

- Bu normalleşme sürecine bağlı olarak bankalarımız da enflasyonla mücadeleye destek verecekleri yönünde bir irade beyanında bulundular.

- 1 ağustos'tan geçerli olmak üzere bankalarımız yüksek faizle kullandırılar kredilerin faiz oranlarında yüzde 10 indirim yapacaklarını belirttiler.

Gıda ürünlerine yakın takip


- Hal yasası ekim ayında meclis komisyonunda göreceğiz, böylece komisyonculuk kaldırılacak.

- Ürünlerin bozulmasını engellemek için yeni standartlar uygulayacağız.

- Gıda ürünlerinde fiyat dalgalanmasının ileri analitik yöntemler kullanılarak yakından takip edileceği ürün gözetim mekanizması için çalışmalar başladı.

- Fırsatçılık ve stokçulukla etkin mücadele etmeye devam edeceğiz.

- Tüm vatandaşlarımızdan bu mücadeleye sahip çıkmalarını istiyoruz.