FETÖ ve ESCOBAR







 Nedim ŞENER













Yasalarımızda terör örgütlerinin kullandığı yöntemler şöyle sıralanır: Cebir, şiddet, baskı, korkutma, yıldırma, sindirme veya tehdit…

Aklımıza ilk gelen PKK, IŞİD, DHKP-C gibi terör örgütleridir. Bu örgütler devlete ve topluma karşı suç işlerken kendilerini yasadışı yollarla finanse ediyorlar. FETÖ tüm bu örgütlerden farklı bir terör örgüt yapılanmasına sahip.

Polis Akademisi öğretim üyeleri Şafak Ertan Çomaklı ile Deniz Turan’ın hazırladığı, “FETÖ ve PKK Bağlamında Terör Amaçlı Kullanılan Kamusal Mal ve Hizmetler” başlıklı raporunu okurken FETÖ’nün bu farklı yüzünü görüyorsunuz.

50 milyar dolar

Raporda FETÖ’nün “tam kamusal niteliği olan milli mal ve hizmetleri” kullandığı anlatılıyor.

Yani, FETÖ sınav sahtekarlıkları gibi yöntemlerle devletin içine yerleştirdiği 400 bine yakın elemanı aracılığıyla Ordu, Emniyet, Yargı, Maliye, Dışişleri, Diyanet, Eğitim gibi alanlarda güç sahibi oldu.

Yapılan bir hesaplamaya göre FETÖ, Türkiye Gayrisafi Milli Hasılası’nın yarısı yani 400 milyar dolarlık ekonomik haraketliliğe yön verebiliyordu. Doğrudan kontrol edebildiği parasal miktar ise 50 milyar dolar olarak hesaplanıyor.

Raporun hazırlayıcılarından Şafak Ertan Çomaklı, FETÖ’yü uyuşturucu kaçakçısı Pablo Escobar ile karşılaştırırken, Escobar, hakim, savcı düzeyinde insanları satın alan hatta satın alamazsa suikastlerle onları bertaraf eden bir suç örgütü lideri olarak tanımlıyor.

Çomaklı, “FETÖ tamamen farklı bir yapı. Kamu mal ve hizmetlerini dışarıdan kullanmak yerine, personel takviyesiyle hükmetmeye çalışmışlar. Bunlar hiçbir şekilde kamu kurumlarını tehdit etmemişler. Kamu kurumlarını bizatihi çok uzun süreler sabrederek eleman yetiştirerek ele geçirmişler” tespitini yapıyor.

FETÖ de bertaraf ediyor

FETÖ yöntem olarak farklı olabilir ama nitelik bakımından farklı değil.

Çünkü FETÖ kumpas davalarıyla önünde engel gördüklerini bertaraf eden, devletin içindeki terörist hakim, savcı ve polisleri aracılığıyla 7 Şubat 2012’de MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ı ve 17/25 Aralık operasyonuyla da devleti yönetenleri bertaraf etmeyi amaçlayan bir örgüttür.

FETÖ, devlet içindeki gücüyle toplumu korku, sindirme ile baskı altına alan, en son 15 Temmuz darbesiyle de halka ve anasayal düzene şiddet uygulayan terör örgütüdür. 27.03.2017 Posta