31 Mart yerel seçimler öncesi ( EYT ) emeklilikte yaşa takılanların umutları iyice artmış durumda, seçim öncesi ( EYT) yasası 2019'da çıkar mı?




AK Parti Genel Başkanı ve Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekim ayındaki partisinin Meclis Grup toplantısında yaptığı konuşmada ( EYT) emeklilikte yaşa takılanlala ilgili şu konuşmayı yapmıştı,
 "ekonomide kurtuluş savaşı verdiğimiz bir dönemde böyle bir yükü milletimizin sırtına bindirmek gibi bir hakkımız var mı?" ifadelerini kullanarak "Böyle bir şey olamaz, buna adalet, hak denmez" demişti.Bu gelişmelerin ardından TBMM'deki muhalefet partileri konu ile ilgili meclis'e verdikleri önerge AK Parti ve MHP'nin oyları ile reddedilmişti.




(EYT) Mensupları umutlarını kaybetmeyerek mağduriyetlerinin 2019'da giderilebileceği ümidi ile gerekli olan girişimlerde bulunmaya devam ettiler. 24 Haziran seçimleri öncesi hükümet oy kaygısı ile emeklilere bayram ikramiyeleri zammı ve imar barışı gibi benzer çalışmalarla oy artışını sağladı. Aynı şeyin kendileri içn olabileceğini düşünüyorlar.31 Mart yerel seçimleri öncesi EYT mağdurları kendileri için yasa bekleyişine girdiler.
 "Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusunda son durum ne?" Bu konu ile ilgili açıklama Türkiye Esnaf ve Sanatkar konfederasyonu TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken'den geldi.




"EYT'LİLER SAĞLIKTAN FAYDALANMALI"




Bendevi Palandöken, "Emekli olabilmek için sigortalı olma koşulunu sağlayan ve prim gün sayısını doldurarak yaşı bekleyenler sağlık hizmetinden faydalanabilmeli. Başta esnaf ve sanatkarımız olmak üzere emeklilik için yaş haddini bekleyen çok sayıda kişi ile aileleri mağdur edilmemeli. Yaşı beklerken çalışmayanlar ücretsiz sağlık hizmeti alabilmeli. Bu süreçte çalışanlardan ise sağlık primi alınmalı" diye ifade etti.




Emeklilikte yaşa takılanları sağlık hizmetlerinden yararlanamadığını ifade eden Palandöken, "Emekli olmak için sigortalı olma süresini dolduran ve prim ödeme yükümlülüğünü yerine getirip yaş haddinden bekleyenler sağlık hizmetinden faydalanamıyor. Bu yüzden çok sayıda esnafımız ile aileleri de mağduriyet yaşıyor. Başta esnaf ve sanatkarlarımız olmak üzere emekli olma koşullarını sağlayan ancak yaşa takılanların sağlık hizmetinden faydalanabilmesinin önü açılmalıdır. Emeklilikte sosyal devlet ilkesi esas alınarak devlet baba evladına sahip çıkmalıdır. Emeklilikte yaşı beklerken çalışmayanlardan sağlık primi alınmamalı, sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilmelidirler. Ancak yaşı beklerken çalışanlardan sağlık primi alınmalıdır. Öte yandan esnaf ve sanatkarlarımıza sadece yatarak tedavilerinde değil, rapora dayanan hastalık ve ayakta tedavilerinde de geçici iş göremezlik ödeneği verilmelidir"