Demir gibi kriz!







Referandumdan beri süren ve son bir buçuk aydır da iyice derinleşen inşaat demiri sıkıntısı, inşaat sektörünü çıkmaza soktu.


















Müteahhitler bir ayda yüzde 50 zamlanan demir fiyatlarıyla başa çıkamadıklarını belirterek “ithalat” isterken, demir üreticileri ise kısa süre içinde her şeyin “normale” döneceğinisöyleyerek buna karşı çıktı. Yaşanan “demir gibi” kriz ise şantiyeleri durma noktasına getirdi.









Demir gibi kriz!

Referandumdan beri süren ve son bir buçuk aydır da iyice derinleşen inşaat demiri sıkıntısı, inşaat sektörünü çıkmaza soktu.





Müteahhitler bir ayda yüzde 50 zamlanan demir fiyatlarıyla başa çıkamadıklarını belirterek “ithalat” isterken, demir üreticileri ise kısa süre içinde her şeyin “normale” döneceğini söyleyerek buna karşı çıktı. Yaşanan “demir gibi” kriz ise şantiyeleri durma noktasına getirdi.


ÇÖZÜM YİNE “İTHALAT”TA ARANIYOR


Referandum sonrası müteahhitler sektörde işlerin açılacağını beklerken, artan demir fiyatlarıyla birlikte sektörün durma noktasına geldiğini söylüyor. Dolar düştüğü halde demir fiyatındaki artışa bir anlam veremediklerini söyleyen müteahhitler, 9 Haziran’a kadar ithalat yolunun açılmaması halinde Türkiye genelinde eşzamanlı olarak inşaatları durdurma kararı aldıklarını belirtiyorlar.


FiYATLAR NEDEN BiRDEN ARTTI?


Referandum öncesinde yaşanan belirsizlik hem konut talebini yavaşlatırken hem de birçok inşaat firmasının yeni proje lansmanlarını beklemeye almalarına neden oldu. Böylelikle asgari seviyeye inen inşaat demiri siparişleri, yüksek stok maliyeti nedeniyle zarar etmek istemeyen demir üreticilerinin de üretimi en aza indirmesine neden oldu. Son birkaç ayda tüketicilerin konut alımına yönelmesi ve inşaat firmalarının yeni projelerini devreye almasıyla demir talebinde hızlı bir artış oluştu. Piyasadaki demir talebi, üreticilerin arzından fazla olunca da fiyatlar yükseldi.


“GÜMRÜK VERGİSİ DÜŞÜRÜLÜYOR”


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, inşaat demiri ithalatında uygulanan Gümrük Vergisi’ni düşüreceklerini, bu konuda imzaya gönderilen Bakanlar Kurulu kararının hafta sonuna kadar çıkacağını söyledi. Neticede bir mesele daha “ithalat”la çözüme(!) kavuşturulacak.


Türkiye genelinde yükselen demir fiyatı Şanlıurfa’da da müteahhitleri olumsuz etkiledi. Doların düşmesine rağmen demir fiyatının yükselmesi inşaat sektörünü durma noktasına getirdi. Demirin karaborsaya düştüğünü ileri süren inşaatçılar, iş yapamaz hale geldiklerini söyledi.


Karaköprü İlçesi’nde yapımı devam eden birçok inşaatta demir bulunmadığı için müteahhitler tarafından çalışmalara ara verildi. Demirdeki fiyat artışına bir anlam veremediklerini ve binlerce işçinin işsiz kaldığını ifade eden Şanlıurfa Müteahhitler Birliği Başkanı Mustafa Önal, 9 Haziran’da Türkiye genelinde iş bırakacaklarını belirterek şunları söyledi:


SIÇRAMA BEKLERKEN SEKTÖR DURDU!


“Referandum sonrası sektörde bir sıçrama bekliyorduk ama bu artan demir fiyatlarıyla birlikte bırakın sıçramayı, inşaat sektörü durma noktasına geldi. Türkiye’de ne değişti ki bu demir fiyatları bu kadar birden bire yükseldi? Dolara baktığımız dolar yükseldiğinde demirin yükselişini anlarız da, ama dolar şu anda düştüğü halde demir fiyatında yüzde 100’e yakın bir yükselme var. Bu da inşaat sektörünü durma noktasına getirmiştir. 9 Haziran’a kadar ithalatta bir verginin kaldırılması ile ilgili bazı şeyler söylendi. Eğer ayın 9’una kadar bu demir fiyatında bir düzenleme olmazsa Türkiye genelinde eş zamanlı olarak inşaatları durdurma kararı aldık. Şu an itibariyle bu şartlar düzelmez ise inşaat sektörü bitmiş ve çökmüştür.”

Milli gazete