Darbe Komisyonu Başkanı Petek: 15 temmuz gecesi yeterince aydınlatıldı!








15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı Reşat Petek, CHP, MHP ve HDP'nin açıkladığı darbe girişimi taslak raporuna ilişkin muhalefin şerhlerine yanıt verdi. Petek, meseleye siyasi yakaşıldığını 15 temmuz gecesinin yeterince aydınlatıldığını savundu.


















15 Temmuz darbe girişimini araştırmak amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı, AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek, CHP, MHP ve HDP'nin açıkladığı taslak rapora ilişkin şerhleri değerlendirdi. Meseleye siyasi olarak yaklaşıldığını ileri süren Petek, HDP'nin ve MHP'nin şerhlerini inceleyebildiğini CHP'nin şerhinin uzun olduğu için içeriğine sadece baktığını söyledi.




Dört partinin ortak önerisiyle komisyonun kurulduğu ancak ortak rapor oluşturulamadığının anımsatılması üzerine Petek, komisyonun, topladığı belge, bilgilere, özellikle de son dönemde açılan davalarda yargının ulaştığı delillere göre hazırladıkları bir raporlarının bulunduğunu savundu. Petek, sözlerini şöyle sürdürdü:


'MESELEYE SİYASİ YAKLAŞIYORLAR'



"Bizim raporumuzu okuyanlar, ilk tepkilerinin yanlış olduğunu da bizzat ortaya kendileri de koyabiliyor. Televizyon tartışmalarında, raporun sadece benim açıklamadığım bölümüyle yetinenler, tamamına vakıf olduktan sonra objektif, verilen görevi ifa eden bir rapor olduğunun hakkını teslim ediyorlar. Muhalefet, bizim raporumuzu eleştiriyor, eleştiri noktasında da ortak noktaya varamayıp, üç tane ayrı muhalefet şerhinin ortaya çıkması da gösteriyor ki yaklaşımlar siyasi. Keşke öyle olmayıp da objektif olarak FETÖ gerçeğini ortaya çıkarmaya, darbe girişimini araştırmaya ve alınacak önlemlere yönelik ortak noktalarda daha fazla buluşulabilseydi. Ama eleştirilerde bile ortak noktaya gelemeyenlerin, meseleye siyasi yaklaştıkları anlaşılıyor."


'O GECE YETERİNCE AYDINLATILDI'



Petek, şerhte 15 Temmuz darbe girişimi gecesinin aydınlatılamadığına yönelik eleştirilerin yer aldığının anımsatılması üzerine, özellikle MİT raporunun ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın cevabının gelmesinden sonra, önceden yaptıkları dinlemeler, bu konudaki medya, RTÜK kayıtlarının tamamını değerlendirdiklerinde, raporlarında, o gecenin yeterince aydınlandığını ileri sürdü.


Raporda zaafları ve başarıları da değerlendirdiklerini aktaran Petek, "Eğer araştırma komisyonundan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı gibi çalışmasını ve yargının misyonunu yüklenmesini beklerseniz bu beklentilere cevap bulamazsınız. O zaman araştırma komisyonu görev alanının dışına çıkmış olur." dedi.


Petek, Komisyonun ön rapor şeklinde bir şey açıklamadığını belirterek, "Bu bazı kişilerin kendi yazdığı şeyler. Rapor olarak açıklanması Komisyon Başkanı tarafından yapılacak bir iş. Biz böyle bir şey açıklamadık. Ön raporumuz söz konusu değil. Biz bir tane taslak raporumuzu açıkladık, şeffaf şekilde basına dağıttık. Önceden ön rapor hazırlanıp değiştirildiği iddası gerçek dışı." diye konuştu.


Komisyon raporunun TBMM Başkanlığına ne zaman sunacaklarına ilişkin soru üzerine Petek, rapor üzerinde yapacakları bir şeylerinin kalmadığını, şerhleri inceledikten sonra en kısa zamanda, son rotuşları yapılıp teslim edeceklerini bildirdi.