ABD’li isimden Kushner’e: Dostun bin Selman’a Cemal Kaşıkçı’yı sor






Suudi Arabistan’ın İstanbul’daki konsolosluk binasına girdikten sonra bir daha kendisinden haber alınamayan ve infaz edildiği ileri sürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı için dünyanın dört bir tarafında tepkiler devam ediyor.


ABD Dışişleri Bakanlığı'nda Politika Planlama Dairesinde Ortadoğu uzmanı olarak çalışan ABD’li düşünür Francis Fukuyama, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın sıkı dostu olan ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı Jared Kushner’e çağrıda bulundu.

Fukuyama, resmi sosyal medya hesabı Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Muhammed bin Selman’ın Yahudi dostu Kushner’e seslenerek, “Kushner, dostu bin Selman’a Cemal Kaşıkçı’nın akıbetinin ne olduğunu sormalıdır.” dedi.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı Jared Kushner arasında yakın bir ilişki olduğu ise sır değil.

Suudi Arabistan'da yolsuzluk gözaltları Ekim ayında Riyad'da Muhammed Bin Selman ve Jared Kushner görüşmesinden bir hafta sonra başlamıştı.

SUUDİ GAZETECİ KAŞIKÇI NE ZAMAN KAYBOLDU?


Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın, 2 Ekim'de evlilik işlemleri için gittiği ve bir daha da dışarı çıkmadığı Suudi Arabistan Başkonsolosluğu önündeki bekleyiş devam ediyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, alıkonulmasına ilişkin soruşturma başlattığı gazeteci Kaşıkçı'nın akıbeti ile ilgili belirsizlik sürüyorEtrafı polis bariyerleriyle çevrili bulunan başkonsolosluk binasına bazı yetkililer araçlarıyla giriş yaptı.

Emniyetin verdiği bilgiye göre Kaçıkçı, evlilik işlemleri için 2 Ekim Salı günü saat 13.12'de Suudi Arabistan Başkonsolosluğundaki randevusuna gitti ve bir daha dışarı çıkmadı.

Kaşıkçı'nın başkonsolosluğa girdiği saatle, nişanlısının kendisinden haber alamadığını bildirdiği süre arasındaki, Suudi Arabistan Başkonsolosluğuna yapılan tüm giriş çıkışlar, emniyet tarafından inceleniyor.

ABD’Lİ DÜŞÜNÜR FUKUYAMA KİMDİR?


Fukuyama, Amerikan’ın en önde gelen reformcular ve akademisyenlerinden biridir. Aslen Japon kökenli olan ABD’li isim, Harvard Üniversitesi'nden siyasi ekonomide alanında doktora sahibidir.

ABD Dışişleri Bakanlığında Politika Planlama Dairesinde Ortadoğu uzmanı ve Genel Direktör Yardımcısı olarak çalışmıştır.

Fukuyama, Irak savaşının başladığı dönemde neo-con çevreden uzaklaşmaya başladı ve farklı görüşlere yöneldi.