ABD ile Suudi Arabistan’ın silah anlaşması yalan mı?






Bruce Riedel iki ülke arasındaki 110 milyar dolarlık askeri anlaşmanın henüz onaylanmadığını, Suudi Arabistan’ın ekonomik sebepler nedeniyle zorluk yaşayabileceğini iddia etti

















ABD ile Suudi Arabistan arasındaki 100 milyar dolarlık askeri anlaşmanın henüz onaylanmadığı iddia edildi.


Amerikalı dış politika uzmanı Bruce Riedel, ABD Başkanı Donald Trump’ın geçtiğimiz ay gerçekleştirdiği ziyarette açıklanan Suudi Arabistan’la 110 milyon dolarlık silah anlaşması konusunda iki ülke arasında herhangi bir anlaşma olmadığını, çıkan haberlerin tamamen yalan olduğunu iddia etti.


Brookings internet sitesinde konu ile ilgili bir yazı yazan Riedel görüştüğü Savunma Bakanlığı yetkililerinin kendisine 110 milyar dolarlık kesin bir anlaşma yapılmadığını sadece bir girişim olduğunu söylediklerini ifade etti.


Pentagon’un silah satışı ile ilgili kanadı olan Savunma Güvenliği İşbirliği Ajansı söz konusu girişimleri “hedeflenen satışlar” kategorisinde değerlendirirken konu henüz Senato’ya bildirilmedi.


Suudi Arabistan ile söz konusu görüşmelerin Obama yönetimi döneminde 2015 yılında başladığını belirten Riedel, Suudi Arabistan Donanması için dört fırkateyn konusunun ele alındığını ifade etti. Riedel ayrıca Suudi Arabistan yönetiminin o dönemki görüşmelerde son dönemde Güney Kore’de konuşlandırılan Terminal Yüksek İrtifa Hava Savunma Sistemi (THAAD) için de ilgili olduğunu iddia etti.


Yazar, Obama’nın 2015 yılında Camp David’te satışlara ilişkin prensipleri onaylamasının yeni bir haber gibi verildiğini ileri sürerek, “O dönemki anlaşmalar yeniymiş gibi yeniden servis ediliyor. Tümü sahte haber” dedi.


SUUDİ ARABİSTAN FAZLA ÖDEME YAPACAK DURUMDA DEĞİL



Yazısının son bölümünde düşük petrol fiyatları ve Yemen’deki askeri varlığı sebebiyle ekonomisi zor durumda olan Suudi Arabistan’ın yeni ve yüklü bir anlaşmanın altına giremeyeceğini ileri süren Riedel, “Suudi Arabistan Obama’nın sekiz yıllık başkanlığı süresince askeri harcamalar kapsamında ABD’ye 112 milyar dolar ödedi. Tekrar böyle bir yükün altına girebilmeleri pek olası değil” ifadelerini kullandı.


Trump'ın geçen ay yaptığı Suudi Arabistan ziyaretinde 110 milyar dolarlık silah anlaşmasının yanı sıra enerji ve teknoloji gibi alanlar dahil toplam 380 milyar dolarlık anlaşmalar yapıldığı duyurulmuştu.


Haberiyat