ABD 'İstanbul yasağı'nı doğruladı!











ABD İstanbul yasağını doğruladı

 

Washington, ABD'ye doğrudan uçacak uçaklara getirdiği 'kabin yasakları'nı doğruladı. Listede İstanbul'dan kalkan Türk Hava Yolları uçuşları da var. Peki yasağın sebebi ne? İstanbul'dan ABD'ye gidenler uçakta yanlarına ne alabilecek, ne alamayacak?






Amerikan yönetimi, İstanbul’un da aralarında bulunduğu 10 havalimanından ABD’ye gidecek uçaklarda yolcuların taşımasına izin verilen elektronik aletlere kısıtlama getirildiği iddiasını doğruladı. Etkilenen hava yolları arasında Türk Hava Yolları da bulunuyor. Yasağın cuma günü yürürlüğe gireceği belirtildi. Gerekçe olarak, ‘terör istihbaratı’ gösterildi.


Amerikan İç Güvenlik Bakanlığı’nın Reuters’a yaptığı açıklamaya göre, yasağın içeriği şöyle:


10 havalimanından ABD’ye doğrudan uçacak uçaklarda, yolcuların cep telefonundan büyük elektronik cihazlarını yanlarına almalarına izin verilmeyecek. Yani, tablet bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar, kameralar veya taşınabilir DVD oynatıcılar gibi cihazların bavula konması isteniyor.

Söz konusu havalimanları, Ürdün, Mısır, Türkiye, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Fas ve Katar’da bulunuyor.

Türkiye’den ABD’ye doğrudan uçuşlar İstanbul’dan yapıldığı için Atatürk Havalimanı’ndan kalkan uçuşlar da bu yasaktan etkilenecek.

Etkiilenen diğer havalimanları ise Amman, Kahire, Kuveyt City, Dubai, Doha, Abu Dabi, Casablanca, Riyad ve Cidde’de bulunuyor.

Etkilenen hava yollarıysa şöyle: Türk Hava Yolları, Royal Jordanian Airlines, Egypt Air, Saudi Arabian Airlines, Kuwait Airways, Royal Air Maroc, Qatar Airways, Emirates and Etihad Airways.

Cep telefonundan büyük olan ancak yetkililere daha önceden bildirilen tıbbi cihazlara uçakta izin verilecek.

Hava yollarına, yeni kısıtlamalara uymaları için cuma gününe kadar süre verildi. Yasağın ne kadar süreceği belli değil.

Yasak şu an hiçbir Amerikan hava yolu şirketini kapsamıyor; zira hiçbir Amerikan şirketi bu ülkelerden ABD’ye doğrudan uçmuyor. Fakat söz konusu havalimanlarından ABD’ye giden Amerikan vatandaşlarının da bu yasağa uyması istenecek.

‘GEREKÇE AYRIMCILIK DEĞİL, TERÖR İSTİHBARATI’



Reuters’a konuşan yetkililer, söz konusu yasağın Trump’ın ayrımcılık tartışması yaratan ve yargıya takılan ‘vize yasağı’ girişimiyle ilgisi olmadığını söyledi. Bakanlık sözcüsü, hükümetin ‘belirli ulusları’ hedef almadığını vurgulayarak, terör saldırısı istihbaratı nedeniyle böyl ebir karar aldıklarını açıkladı. Yetkililer, yasağın ocak ayında Yemen’de El Kaide’ye düzenlenen baskın sırasında elde edilen bir istihbarattan kaynaklandığını söyledi.