AB parasının akıbeti bilinmiyor!






Sayıştay Raporu’nda  AB’nin ülkemize  gönderdiği fonların akıbetinin bilinmediği  ortaya çıktı. AB’nin, gönderdiği fonlarda Türkiye’nin denetim kuramadığı ve AB’nin fonları kendi muhabir bankalarında tutarak, “nasıl kullanıldığının bilinmediği” belirtildi.


Söz konusu durum, “AB’nin Suriyelilere yardım için ülkemize gönderdiği paraların akıbeti ne oldu?” sorusunu gündeme getirdi.

Sayıştay raporları gündem oluşturmaya devam ediyor. Kamuoyunu yakından ilgilendiren bulguların yer aldığı Sayıştay Başkanlığı 2017 Yılı Dış Denetim Genel Değerlendirme Raporu’nda, Avrupa Birliği (AB) fonları ve hibelerine ilişkin skandal bilgiler ortaya çıktı. Suriyelilere yardım başta olmak üzere AB’nin ülkemize gönderdiği fonların ve hibelerin Türkiye’nin istediği bankalarda tutulmadığı raporda gün yüzüne çıktı. AB tarafından gönderilen “fonlara Türkiye’nin denetim kuramamasından” dolayı “fonların Türkiye’nin milli ve manevi değerlerinin altına dinamit koyan projelerde mi kullanıldı” sorusunu da akıllara getirdi.

PROJELER MEVZUATA UYGUN YAPILMADI


Sayıştay uzmanları aylarca üzerinde çalıştığı ve incelemelerde bulunduğu Avrupa Birliği projelerinde yanlış bulguları bir bir raporladı. Raporda, Avrupa Birliği’nden Sağlanan Kaynaklarla Yürütülmekte Olan Projelerin Muhasebe İşlemlerinin Mevzuata Uygun Yapılmaması adlı kısımda fonların hangi amaçla kullandığını denetim yapılmadığından dolayı bilinmediği belirtildi.

 

TÜRKİYE’NİN İSTEĞİ YAPILMAMIŞ


Avrupa Birliği kaynaklarından temin edilen proje karşılığı hibelerin muhasebe kayıtlarında izlenmediği belirtilen raporda, bazı projelere ilişkin banka hesaplarının, Kamu Haznedarlığı Genel Tebliği’nde belirtilen esaslara uygun olarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası veya muhabiri olan bankalarda açılmadığı tespit edildi. Raporda, “Projelere ait banka hesaplarından muhasebe birimi dışındaki kişilerin talimatı ile işlem yapıldığı, verilen avansların süresi içinde mahsup edilmediği, hibelerden avans olarak kullandırılan tutarın 162-Bütçe Dışı Avans ve Krediler Hesabı’na kaydedilmesi gerekirken doğrudan giderleştirildiği tespit edilmiştir” ifadeleri yer aldı.