Hatalı sollama






Rantiye oturduğu yerden kazanıyor… Banka karlarında Avrupa’yı solladık sollamasına ama…











Hatalı sollama

Rantiye oturduğu yerden kazanıyor… Banka karlarında Avrupa’yı solladık sollamasına ama…






Uluslararası vergi, denetim ve danışmanlık şirketi KPMG, Avrupa’da bankaların karlılık oranlarını araştıran “AB Bankalarının Karlılığı” raporunu açıkladı. Rapor, Avrupa bankalarının karlılıkta gerilemeye devam ettiğini, gelecek için de iyi sinyaller vermediğini ortaya koydu. KPMG Türkiye Finansal Hizmetler Sektör Lideri ve Şirket Ortağı Sinem Cantürk, rapora ilişkin değerlendirmesinde, Avrupa bankalarında düşük özkaynak karlılığına karşılık yüksek oranlı sermaye giderlerinin endişeye neden olduğunu, Türkiye’de ise karlılık oranlarının yükselişte olduğunu kaydetti. Bu seviyelerin aynı şekilde devam etmesinin muhtemel olduğunu aktaran Cantürk, “Avrupa bankalarının tamamına bakıldığında ortalama yüzde 3 değerindeki öz kaynak karlılığına karşılık, sermaye giderleri yüzde 10 seviyelerinde görülüyor. Bu görüntü de yatırımcıların gözünde banka varlıkları ve gelecekteki karlılık oranları konusunda endişe yaratıyor” ifadelerini kullandı.



ÖZKAYNAK KÂRLILIĞI YÜZDE 14.28


Sinem Cantürk, Türkiye’de bankacılık sektöründe 2016 sonu itibarıyla aktif büyüklüğün 2015 sonuna göre yüzde 7.8 artış göstererek 2.7 trilyon TL olduğunu belirterek, Türk bankalarında aktif ve özkaynak karlılıklarında son 10 yılda düşüşler yaşansa da 2016’ya bakıldığında bir önceki yıla göre sektörün karlılık oranının arttığının görüldüğünü bildirdi.



Özkaynak karlılığının 2015’te yüzde 11.28 seyrettiğini kaydeden Cantürk, “2016 yılı sonunda bu değerin yüzde 14.28’e çıktığını görüyoruz. Ayrıca, sektör aktif karlılık ortalaması 2015 yılında yüzde 1.48 düzeyindeyken 2016’da bu oran yüzde 1.89’a yükseldi” ifadesini kullandı.



2016’DA KÂRLAR FIRLADI


Cantürk, Türkiye’de bankacılık sektörünün karlılık oranları incelendiğinde, geçen yıl karlılığın arttığının görüldüğünü, 2016 sonu itibarıyla bankacılık sektörünün net dönem karının kamu, yerli özel ve yabancı bankaların tümünde 2015’e göre artış göstererek 26 milyar TL’den 38 milyar TL’ye yükseldiğini bildirdi. Söz konusu dönemde karını oransal bazda en hızlı artıran bankaların yüzde 57.6 ile yabancı bankalar olduğunu, yerli özel bankaların karının yüzde 56, kamu bankalarının karının ise yüzde 26 artış gösterdiğini kaydeden Cantürk, 2017’de kredi büyüme hızının yavaşlayabileceğine dikkati çekti.