Aşağıdaki ipuçlarının tümü şu basit ilkeye dayanmaktadır: Sadece kötü davranışlara dikkat etmek,  odaklanmak ve suçüstü yakalamak kötü davranışı artırır (bağırmak, ders anlatmak, azarlamak, şaplak atmak, cezalandırmak vb… tüm olumsuz dikkat formlarıdır), iyi davranışlara dikkat etmek ve iyilik üstü yapmak ise iyi davranışları arttırır.

 

1) İyi davranışlara ve şu  konulara dikkat edin: Daha sık olmasını istediğiniz her şey de, çocuğa sevdiğinizi bildirin. Deyin ki, "Bugün birlikte oynama konusunda çok iyi gidiyorsun Bu harika!" Sonra gidip çocuğa sevgiyle dokunun ve/ya beşlik verin. Böyle yapmanız, doğru davranışın daha sık yapılmasına yardımcı olacaktır.

 

2) İyi davranışlara olumlu dikkat edin, bir gülümseme, bir dokunuş ve/ya övgü - ya da üçünün hepsi - olabilir, ancak hemen yapın ve her seferinde çocuğun ne yaptığı hakkında spesifik ve olun. Örnek: "Yemeklerini lavaboya götürmen harika bir iş!" "İyi iş çıkardın!"

 

3) Kötü davranış gördüğünüzde "durdur" veya "yapma" demek yerine, "pozitif karşıt" ı bulun: Bunun yerine çocuğun ne yapmasını istediğinizi bulun. "Çoraplarını yere bırakma" ifadesi yerine "Lütfen çoraplarınızı sepete koyun." Eğer uyuyorlarsa, onları övmeyi unutmayın! "Vay canına, istediğimi yaptın! Çoraplarını sepete koydun!" Arada bir "dur" ve "yapma" demek zorunda kalacaksınız - bu normaldir - ancak pozitif karşıtlığı övüyorsanız bunu daha az söylemek zorunda kalacaksınız.

 

4)Coşku önemlidir. Çocuklarınızın iyi davranışlarıyla ne kadar heyecanlandığınızı görmelerine izin verin!

 

5) İstediğinizi nadiren yapan, ancak bir oyun yapan bir çocuk için bir ödül sistemi başlatın. Her ikiniz de sakin olduğunuzda ona bunun bir oyun olduğunu ve "Lütfen yatağa git" gibi bir taklit isteğinde bulunun. O zaman ona ilk defa sorduğunuzda övgü ve bir ödül verin. Eğer ilk istediğini yapmazsa, "Şu anda yapmaya hazır olmadığını görebiliyorum, şu anda bir puan kazanmıyorsun, ama daha sonra tekrar deneyeceğiz" deyin. Eğer çocuk bunu söyledikten sonra tekrar dönüp sorduğunuz şeyi yaparsa, onu etkili bir şekilde övün, ama ona bir puan vermeyin. Çocuğu ilk denemede sorduğunuz şeyi yapmaya alıştırmak istiyorsunuz. Anahtar yol, pratik ve rol oynamaktır. Başarılı bir numara yapması için ona bir ödül puanı ver. İstediğiniz şeyi şikayet etmeden yaparak kazanabileceği ödülleri gösterin. Ödüller bir çocuğun gerçekten istediği herhangi bir şey olabilir ve her zaman paraya mal olmaz. Belki yatmadan önce fazladan bir hikaye veya anne ya da baba ile alışverişe gidebilirler.

 

6) Sadece bir kez talimat verin. Çok dikkat ederek veya baskı yaparak daha fazla itaatsizlik oluşturmayın. Eğer meydan okumalarına odaklanırsanız,isyan veya itaatsizlikleri artacaktır.

 

7) Sinir bozucu davranışları görmezden gelmeyi; aslında uzaklaşmayı  öğrenin. Can sıkıcı davranışlara dikkat etmeyi bıraktığınızda, çocuğun size karşı kullanabileceği hemen hiçbir koz kalmamıştır. İlk yapmaya başladığınızda, çocuğunuzun aslında daha fazla öfke nöbeti artabilir - çünkü istedikleri şeyi elde etmenin alıştığı normal yollarının çalışmadığı için üzgündür. Ama sonunda artık eski dayatmacı yöntemlerinin çalışmadığını göreceklerdir.

 

8) Bir öfke nöbeti içinde amacınız onu geçmek olmalıdır. Hemen sakin olun, çocuğunuz daha hızlı sakinleşir.

 

9) Cezalandırmanız gerektiğinde, kısa bir bilgi verin ve geciktirmeyin. Çocuk şikayet ederse fazladan ceza eklemeyin. Zaman aşımı yapmasına izin vermeyin, eğer verdiğiniz cezaya uyamazlarsa, belirli bir süre için bir oyuncak veya ayrıcalığını elinden alın. Çünkü daha uzun veya daha sert cezalar, verilen cezayı daha etkili hale getirmez.

 

10) Her şeyden önce, 1 numaralı öneriyi uygulamaya koyun. İdeal olarak, çocuğunuzun davranışlarını birlikte geçirdiğiniz zamanınızın yüzde 90'ında övmelisiniz ve sadece yüzde 10'ununu cezalandırmalısınız. Çocuğunuzun iyi davranışına dikkat edin, olumlu ve yapıcı bir dikkat gösterin. Daha fazlasını yapacaklar. Siz yanlış davranışlarınızı değiştirin ki, çocuğunuz da kendi davranışlarını değiştirsin!

İletişim Hattımızı arayarak sorularınızı sorabilirsiniz 05447243650.