Koronavirüs (Corona Virüsü, Latince: Orthocoronavirinae) ile ilgili önce ailecek dayanışma ve dengeli sakinlik içinde olalım. İnsanlık tarihi boyunca her şeye rağmen salgınlar ve kötü olaylar yaşanmıştır.

Gerekli önlemler alındıktan, gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra hayat rutinimizi olabildiğince bozmadan bu durumun üstesinden gelmek ve en az hasarla atlatabilmek süreci ve durumu önemli…

Ortada Corona virüs gibi bizim yaşamsal fonksiyonlarımızı etkileyecek ciddi bir tehlike var, evet. Bu durumdan kendimizi korumak adına alacağımız pek çok tedbirler var. Bu tedbirleri elbette Sağlık Bakanlığı, tıp hekimleri ve sağlık çalışanları anlatıyorlar, anlatıyor.

Benim değinmek istediğim nokta, durumun aile-evlilik-çift ilişkileri için psikolojik boyutu: Hayatımızı sürdürmek için kaygı motivasyonel anlamda gereklidir ve olması gerekir. Peki ya aşırı korkumuzla, yoğun kaygımızla, bulunduğumuz durumla baş etmemizi sağlayacak yöntemler nedir? Neler yapılabilir?... Ki bu sürecin ruh ve beden sağlığımızın bir tehdit unsuru olmasından çıkaralım.

Corona virüs, Corona virüs, Corona virüs... ile başa çıkmak için bireyler, aileler, evlililer, çiftler neler yapacaklar?

1.      Okuduğunuz aynı ifadeleri içeren kelimelerin sıklığı arttıkça bizim kaygı boyutumuz artar, artar, bazen gerçeklik dışına ulaşır ve biz Corona virüse yakalanmasak bile o kaygı bizi zaten daha derinden etkiler. Çünkü çok da bilmediğimiz, çok da alışkın olmadığımız bir durum. Peki daha neler yapacağız?

 

2.      El yıkama, giyinme, sosyal ortamlarda bulunmaktan kaçınmak tabii ki Corona virüsü etkileyecek ama biz bunları yaparken kaygı arttırıcı değil azaltıcı bir eylem yaptığımızı fark etmemiz gerekiyor. Çünkü yaptığımız önlemler Corona virüsü önleyici önlemler. Dolayısıyla kaygımız azalmasını bekliyoruz.

 

3.      Sosyal medya, televizyon, telefon mesajları, arkadaş grupları… gibi Corona virüs haberlerine sürekli maruz kalmak da tehlikeli bir durumdur. Hatta bazen işimizi gücümüzü bırakıp sadece televizyona, telefona bağlı bir hale geliriz. Bu da gerçeklikten uzak bir durumdur. Bunun yerine aralıklarla gündemin takip edilmesi ve ona uygun önlemler alınması yerinde durumdur ve hayatımıza devam etmek kaygımızı azaltacak diğer bir yöntemdir.

 

4.      Kaygımızı tetikleyen durumlar olacaktır. Gerçekliği olmayan bir söz, bir hareket, bir davranış. Gerçekliği olmayan her şeyden uzak durmakta bu süreçte fayda var. Burada önemli olan yapacağımız tüm önlemleri almak gerisi gerçekliği olmayan yaşam olayına giriyor. Önleminizi alın yeterlidir, gerisi abartıdır sizi korkuya, paniğe sürükleyebilir. Dikkat edin…

 

5.      Anksiyete bozukluğu, panik atak, paranoya veya histerik kişilik özelliği gösteren kişiliklerde durumun seyri daha farklılaşabilir, şiddetlenebilir ve korkutabilir. Durumun kötüye gitmesi durumunda lütfen bir ''Klinik Psikolog'' tan profesyonel yardım alın.

 

6.      …Ve şimdi herkesin çok daha fazla sağduyulu olma zamanı. Bireysel değil toplumsal iyileşme ve bilinç Corona virüs’ ten kurtulmamızın yolu.

 

Corona virüsün en az hasarla... Toplumca... hep beraber sağlıklı bir şekilde atlatabildiğimiz nice güzel günlere...

 

Sağlıcakla ve Mutlulukla kalın

“Güzel Günler Göreceğiz” umudunu hep yüreğinizde yaşatarak Hoşçakalın…Dostçakalın ve Sevdiklerinizle barışık kalın…