Kars Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünde iğrenç olay: Taciz edildi, kanser oldu, mobbinge uğruyor

Kars Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünde çalışan Olcay Senem, kurum müdürü Hakan Doğanay tarafından sözlü ve cinsel tacize uğradı. Karşılık vermeyince mobbinge maruz kaldı. Daha sonra kanser olan Senem'e uygulanan mobbing hâlen devam ediyor.

Kars Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünde çalışan Olcay Senem, kurumun müdürü Hakan Doğanay tarafından sözlü ve cinsel tacize uğradı. Tacizler sonrası Doğanay'a karşılık vermeyen Senem; giderek şiddetini artıran taciz, hakaret ve mobbinge maruz kaldı.

Bu olaylar yaşanırken 4 sene önce kansere yakalanan Senem, sağlık koşulları gereği son derece steril bir yaşam sürmesi gerekirken; kurum müdürü Hakan Doğanay tarafından kurumun en pis birimlerinde görevlendirildi.

İşten çıkarma tehdidi

Son olarak pazartesi günü Doğanay hakkında Kars Cumhuriyet Başsavcılığına şikâyette bulunan Senem, işten çıkarılmakla tehdit ediliyor. Kurum müdürünün bakanlıkta görüştüğünü iddia eden Senem, "Hastalık süren fazla uzadı bahanesiyle beni işten çıkarmak istediklerini söylediler" diye konuştu.

Olcay Senem, Kars Cumhuriyet Başsavcılığına yaptığı şikâyetinde şu ifadeleri kullandı:

Ben hâlen belirttiğim adreste ikamet etmekteyim, şikâyet dilekçesini ben yazdım, içeriği doğrudur, dilekçemi aynen tekrar ederim. Ben Kars Kültür Turizm Müdürlüğünde çalışmaktayım, dört yıl önce kanser hastalığına yakalandım ve tedavi görmekteyim. Hastalığa yakalanmadan önce kurum müdürü olan Hakan Doğanay isimli şahıs benden hoşlandığını, peşimi bırakmayacağını söyleyerek her fırsatta odasına çağırıyordu. Odasına gittiğimde bana dokundu ve zorla öptü. Benimle cinsel ilişliye girmek istediğini söyledi. Olaya herhangi bir şahidim olmadığı için şikâyetçi olmamıştım ama bu şahsın isteklerine karşılık vermeyince bana mobbing uygulamaya başladı. Hâlen bu şahıs bana karşı mobbing uygulamaya devam etmektedir. Türlü bahanelerle görevin dışında işler ile görevlendirilmekte, izin almada problemler çıkartmakta, tedavi sürecimde hijyenik şartlarda çalışmam gerekmesine rağmen arşiv gibi kurumda nerede kirli ortam varsa beni orada görevlendirmektedir. Bu da mikrop kapmama, hastalık kapmama sebep oldu. Tedavi sürecimi aksatmak için her türlü zorluğu bana yaşattı. Beni taciz eden, isteklerine karşılık alamayınca iş yerimde bana mobbing uygulayan Hakan Doğanay isimli şahıstan davacı ve şikâyetçiyim.

Maddi ve manevi olarak tükendi

Sürekli Ankara'da tedavi görmek için buraya gidip geldiğini ifade eden Senem, artık maddi ve manevi olarak tükendiğini dile getirdi. Birçok kez dilekçe vermesine ve şikâyetçi olmasına rağmen kendisinin istekleriyle ilgilenilmemesine isyan eden Senem, bakanlığın ve müdürlüğün kendisini değil tacizciyi koruduğunu belirtti.

Baro'dan hukuki süreç için avukat yardımı isteyen Senem, Baro'nun bu durumdan memnun olmadığını ve kendisine soğuk davranıldığını dile getirdi. Bunun üzerine mücadelesine tek başına devam etme kararı alan Senem, "Ben de kanserle savaşımda yalnız olduğum gibi davamı da tek başıma açtım. Kanseri de yeneceğim, onları da yeneceğim" dedi.

HDP'li vekil soru önergesi vermişti

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi hazırlamıştı.

Gülüm’ün hazırladığı önergede Olcay Senem yaşadığı taciz vakası şu ifadelerle hatırlatılmıştı:

Kars İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünde sekiz yıldır görev yapan Olcay Senem, kurum müdürünün “özel sekreterliğini” yapmasını istediğini, bunu kabul etmediği için de yaklaşık dört yıldır sağlık ve çalışma hakkının engellendiğini, cinsel tacize ve mobbinge maruz kaldığını, bu nedenlerle ağır travma yaşadığını ve kendisine kanser teşhisi konulduğunu tarafıma iletmiştir.

Sekreterlik yapmayı kabul etmediği için temizlik işlerinde çalışmaya başlayan Senem, kurum müdürünün taciz, mobbing ve hakaretlerinin ısrarla sürdüğünü ifade etmiştir. Sürekli görevlendirme yazısı çıkarılan Senem, kütüphanenin arşiv denilen depo bölümüne gönderilmiştir. Kanser teşhisine rağmen kaloriferin yanmadığı, çok tozlu, sağlıksız çalışma koşullarında çalışmak zorunda kalmış ve mikrop kapmıştır. Kurum müdürü tarafından sağlık hakkı engellenerek tedavisi için gereken izin verilmemiş, tedaviye hastalığı ilerledikten sonra başlayabilmiştir. Dört yıldır kemoterapi tedavisi gören ve kemoterapinin yanıt vermemesinden dolayı beş defa ameliyat geçiren Senem, kötü çalışma koşulları ve yüksek riskleri nedeniyle görev yerinin değiştirilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne dilekçe vermiş ancak sonuç alamamıştır.

Senem, Kars Valiliğine ulaşmak için çok çabaladığını, sonunda vali yardımcısına ulaşabildiğini ancak vali yardımcısının “Senin gibi bir sürü kadın tacize uğruyor, her müdürün başına adam mı dikelim” diyerek kendisini odadan kovduğunu iddia etmektedir. Bakanlığa yapmış olduğu şikâyetin üzerinin örtüldüğü ve kurum müdürünün tehditleri nedeniyle mesai arkadaşlarının şahitlik etmekten çekindiği, bu nedenle dava açamadığı da basında yer alan bilgiler arasındadır.

Olcay Senem, son olarak Müze Müdürlüğü’ne sürüldüğünü, çalıştığı birim içinde yer verilmediğinden halka açık koridorda oturduğunu, dolayısıyla mikrop kapma riskinin yüksek olduğu ve bir kez daha mikrop kaparak hastalığının nüksettiğini, meme ve karaciğerinin ardından şu anda akciğer kanser tedavisi gördüğünü ve yaşadıklarına dayanacak gücünün kalmadığını belirtmektedir.”

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle şu soruları sormuştu:

  • Kars İl Kültür ve Turizm Müdürü hakkında herhangi bir soruşturma açılmış mıdır? Böyle bir soruşturma başlatılmış ise hangi aşamadadır? Böyle bir soruşturma başlatılmamış ise bunun sebebi nedir?
  • Olcay Senem’in Kültür ve Turizm Bakanlığına yapmış olduğu şikâyetinin üzerinin örtüldüğü ve mesai arkadaşlarının şahitlik etmemesi için kurum müdürü tarafından tehdit edildiği doğru mudur? Bu kapsamda etkin ve yeterli bir soruşturma yürütülmesi için herhangi bir girişiminiz bulunmakta mıdır?
  • Kars Vali Yardımcısı tarafından sarf edildiği iddia edilen “Senin gibi bir sürü kadın tacize uğruyor, her müdürün başına adam mı dikelim” ifadeleri hakkında bir açıklama yapacak mısınız?
  • İş yerinde kadınlara yönelik cinsel taciz suçlarına dair verilerin toplanması ve raporlanması için hükümetinizin bir çalışması var mıdır?
  • Son 5 yıl içerisinde iş yerinde cinsel tacize maruz kaldıkları gerekçesiyle kaç kadın şikâyette bulunmuş, kaç dava açılmış, faillerin kaçı yargılanmış, kaçı ceza almıştır?
  • Kadınların işyerlerinde maruz kaldıkları cinsel taciz ve mobbingin etkin soruşturulmaması veya cezasızlıkla sonuçlanması bu tür suçların artmasına sebep olmaktadır. Taciz faillerini koruyan taraflı yargılamanın son bulması için hükümetinizin bir girişimi var mıdır? HALK TV