Erdoğan için kötü olan yerel seçim sonuçları, Türkiye demokrasisi için yeşeren bir ümitti. Muhalefet için havadaki karamsarlık dağılmıştı.

Esasen Türkiye' yi takip eden AB ve diğer ülkeler içinde hala bu ülkede demokrasi mesaj verebiliyor kanaati oluşmuştu. Seçimin kazananı demokrasinin mesajı ve halkın yüksek oranda seçimlere katılımıydı.

Erdoğan başlangıçta tereddüt etse bile siyasi otoritesini kullanarak seçimleri YSK marifetiyle iptal ettirmeyi başardı.

"Demokrasi Şöleni" bir anda "Sandıkta Darbe" ye dönüştü. Bu bağlamda Erdoğan dünyaya kendinin diktatör görüntüsünü en somut şekilde göstermiş oldu.

Böylelikle Erdoğan kendi meşruiyetini sorgulanır hale getirdi. Baskıcı yönetimini sandık başarısıyla boyayan Erdoğan en büyük kozunun boya rengini bozdu.

Hatta kendi seçmeninin bir kısmı Erdoğan'ın samimi olmadığını gördü. 23 Haziran da yapılacak seçimi Binali Yıldırım da kazansa, İmamoğlu' da kazansa kaybeden Erdoğan olacak.

Erdoğan İstanbul seçiminin yenilenmesine hukuğu el altından ufalayarak ön ayak olduğundan dolayı artık ne yaparsa yapsın AKP nin çöküşünün önüne geçmesi çok zorlaştı.

Çünkü b undan sonra gelişecek dalgalanmalar AKP yi Erdoğan' la birlikte ölü bir balina gibi kıyıya vuracak. YSK nın hukuk dışı kararıyla iptal edilen İstanbul seçimi ne gibi dalgalanmalara neden oldu?

1- Türk Lirası'nın yeniden değer kaybetmesini tetikledi. Halk daha da fakirleşti. Yeniden seçim harcamaları yapılarak bütçe artık geri dönüşü olmayan bir bataklığa saplandı.

2-ABD ve AB ülkeleriyle zaten bozuk olan ilişkiler ivme kazandı. İthalat ve ihracat dengeleri alt üst oldu.

3- Enflasyon değerleri sözde %20 nin, gerçekte % 100 ün üstüne fırladı.

4- Yabancı yatırımcının ülkeye gelme olasılığı sıfırlandı.

5- Ekonomik dengelerin bozulmasıyla her dört gençten biri işsiz kaldı.

6- Seçimin iptali muhalefete yeni katılımlar sağladı. Erdoğan yenildikçe daha tehlikeli adımlar atmak zorunda kalacak. Popülist ve otoriter yönetim şekli daha kötü bir hal alacak. Adaleti, sevgiyi, kardeşliği, birlikte yaşamayı özleyen seçmen Erdoğan ın AKP sinden uzaklaşmaya çalışacak.

7- Erdoğan seçimin yenilenmesiyle kendi liderliğini ve başkanlık sistemini referanduma dönüştürdü. YSK yı itirazı kabul etmemesi için yönlendirseydi hem dünyaya kamu kurumlarının Erdoğan'a rağmen farklı karar alabildiğ ini, söylenildiği gibi diktatör olmadığını göstermiş, aynı zamanda oylar çalındı mağduriyetini 5 yıl oynama şansı olacaktı. Tabanında ki çözülme de böylelikle engellenecekti.

8- Erdoğan seçimlerde sitem dolu kayan oyları tekrar kazanmak yerine seçim iptaliyle daha da oyların sapmasını sağladı.

9- Erdoğan yargının yardımıyla muhalifleri diskalifiye etmek için haklarında yasal itiraz süreci başlatacak. Zannederim Ordu Valisi olayıyla sahneyi açacak. Kin dolu bu hatalar her geçen gün Erdoğan'ı yanlış yapmaya itecek. Yanlış yaptıkça kaybedecek.

10- Erdoğan'ın şu an en büyük gücü taşra. Saydığım nedenler taşranın tenceresine dokunmaya başladıkça Erdoğan o gücünüde kaybedecek.

11- Erdoğan yaptığı haksızlıklarla kendine güçlü bir rakip yetiştirdi. Daha sıralayacak olursam maddeler uzar gider. Kısaca Erdoğan İstanbul için mirasını israf etmeye devam ediyor.

Seçimi kim kazanırsa kazansın Erdoğan çoktan kaybetti.