İLMİ TEŞRİH İLE İBAHİLER

• Bir çok olgu ile kişiyi manevi olarak ayağa kaldıran ve asıl yoğunlaşması gereken mevzu üzerine teksif eden bir ilimdir.İlm-i teşrih aslında, cenab-ı Allah’u teala’nın,sanatının yegane parçası olduğunu biz aciz kullara gösteren hatta ki bu acziyetin içinde bir acziyet olduğunu anlatan ve kulunun yüce rabbisine her gün biraz daha yaklaşmasına sebep olan anatomi bilimi ilmidir.

Lügatta ise yarmak, açmak ve izhar etmek anlamında kullanılan bir cesedin açılıp incelenmesine sebep olan otopsidir.İlm-i teşrih sanatı ise anatomi ilminin ta kendisidir.. Dini açıdan bakacak olursak bu mevzu da anatomi ile dinin pek de bir kurbiyetleri yoktur Allah’u teâlâ hz insanoğluna vermiş olduğu sinir,damar,kas kemik ve diğer organlar zincilerme olarak birbiriyle bağlantılıdır..

Milattan önce 3000 ‘lerden gelme hiyeroglifleri ile insanoğlunun var oluşunu ve belli bir anatomiye sahip olduğunu göstermektedir.Kudretin herşey’e hakim olduğunu ve hiç bir rakip kabul etmediğini verdiği nimetler ile bizlere gösteren alım olduğunu izhar eden ve yüce kuşatıcı olduğunu idrak edip ona göre kulluk bilincinin farkında olmalıyız..

Bir damla sudan yaratan Allah c.c için herşey kolaydır.Ona ortak olacak yoktur, sameddir doğmamış , doğurmamıştır, bakın bu mevzuyu iyi dinleyelim ve ف atıfı ile hemen ardından izah edildiği gibi fıkhul Ekber ibaremizde müstahkem oturtalım bu kavramları.. O Allah c.c alimdir ilmin sıfatından gelen alimin sıfatıdır ilme değer veren bilakis Allah c.c değer verir..

Tasavvufu bilen hakkı bilendir ilmi görendir.Alimi bilendir ve asıl keramet odur ki her organın her nefes alışın ile Allah c.c zikretmendir.. İbn-i Sina hz anatomiyle alakalı ele aldığı el kanun fıt tıp adlı eseri 40 fasıl olarak derleyen ve burada bize verilen göz kalp,kirpik gibi 2 nimetleri yerli yerine koyan kulu üzerine verdiği nimetleri ondan esirgemeyen ve en önemlisi kuluna zulmetmeyen yüce Allah’tır..

Bakın zülmetmiyor kavramının ardından mastar ile tekidleyici zulmetmez o halde “Karşımıza çıkan kusurlara takılıp kalıyoruz bu ne şuursuzluk İslamiyet bir yerde insaftır insafını kaybedenler hiç bir hakikati bütünüyle kavrayamazlar” O yüzden olaylara perspektif bakmak zorundayız.

Bizler müslümanız çalışmak zorundayız şu an elimi sinirden masaya vuruyorsam sahabe-i kiram döneminde yaşanılanlara oturup ağlıyorsam biz de imanın nişanesi vardır elhamdülillah..

Demem o ki kirlenmişlikleri kenara bırakalım ,zulmetmeyen ve bizi bir sudan yaratan Allah c.c hamd ve övgü’de bulunalım.. En önemlisi acziyetimizin farkına varalım ilk kalbimize bakalım çünkü ; ilk cenin gelişimini sağlayan organ kalptir,kafa yani beyin zarı denilen yerden çıkan sinir hücreleri ile oluşur.

Sıra sıra tat alma koklama hissetme dokunma gibi duyular hisler meydana gelir... Söyle bana bunları Allah c.c başka biri yapabilir mi. ? Haşa Haşa asla bu insanoğlunun yapabileceği birşey değildir.Vehimlerin kaldırabileceği birşey de değildir..

Ve ilm-i teşrih büyük bir bilimdir insanoğlunun bir çok kısmının bu ilim ile ilgi ve alakası yoktur hatta öyle ki bu bölümde okuyan bir çok kimse ne yazık ki konum sahibi olmak için okuyor. Aslında Osmanlı zamanın da revaçta olan ilm-i teşrih tıp’ın varlığının bir temeliydi.Osmanlı döneminde ilm-i teşrih’i korunmuş ve önemi hiç bir zaman hafızalardan silinmemiştir Davud-i antaki ilm-i teşrih hakkında bir çok eserler telif etmiş ve bu ilmin mahiyetini her şekilde korumuştur..

Tamam belki burada bir çok mevzuya dokunduk lakin en önemlisi bu kadar nimetlere ve ilme açılan kapılarda kesinlikle Allah c.c şükretmeyi bilmeliyiz.. 3 Ama görüyoruz ki ne yazık ki şuan ibahilik hakkında bir çok kişi haramları helal sayacak kadar ileri gitmiş durumdalar sevgili arkadaşlar ibahilik yoldan çıkmaktır , kaybolmaktadır..

Dini terimleri ve ahlak kurallarını hiç’e sayıp mübah görmek gibi atfedilen ibahi kelimesi ismi mensuptur bu mevzunun sonunda ki تا ة ise cemi çoğul ifade eder yani topyekûn ekseriyet halinde bir yoldan çıkmaktır bu müslüman’a yakışmayan ve olmaması gereken bir şeydir müslüman kulluk bilincinin farkında olmalıdır.

Müslüman sorumluluk sahibi olmaktadır.

Müslüman yoldan çıkanlara yardımcı olmalıdır oda yoldan çıkmamalıdır.. İbahilik ise cenab-ı hakkı hakkıyla tanıyamamaktan kaynaklanmaktadır Buyuruyor ki ; وَمَنْ كَانَ فٖي هٰذِهٖٓ اَعْمٰى فَهُوَ فِي الْاٰخِرَةِ اَعْمٰى وَاَضَلُّ سَبٖيلاً 

﴿٧٢﴾

“Bu dünya da kör olan kimse ahirette de kördür üstelik iyice yolunu şaşırmıştır” İsra/17/72 Allah’a emanet ol sevgili okurum kalbine ve yaşantına nakş olması duasıyla

Bitiş :03:42